Župan Občine Vipava je poudaril, da danes podpisana zaveza ni nič drugega kot to, kar v občini počnejo v zadnjih letih.
Župan Občine Vipava je poudaril, da danes podpisana zaveza ni nič drugega kot to, kar v občini počnejo v zadnjih letih. "Predvsem je to turističnega značaja, zato sem prepričan, da bo po objavi marsikateri turist želel videti našo zeleno dolino." Foto: Srđan Živulović/BoBo
Vipavska občina trenutno precej vlaga v projekt ureditve porečja Vipave. Foto: Srđan Živulović/BoBo
Ajdovska in vipavska občina se zavzemata za razvoj zelenega turizma. Foto: Srđan Živulović/BoBo

Župana Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in Občine Vipava Ivan Princes sta danes podpisala pristopni dokument ob simbolnem odprtju polnilnice za električna vozila.

Dokument Zelena politika slovenskega turizma bo Vipavsko dolino s tem podpisom zavezoval k spoštovanju desetih načel, s katerimi se bo skupaj s ponudniki trudila za trajnostni razvoj. Zelena shema slovenskega turizma je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja - okoljskem, družbenem in ekonomskem, namenjen tako turističnim območjem kot tudi ponudnikom.

"Občina Ajdovščina se bo morala lotiti več aktivnosti za razvoj destinacije Vipavska dolina kot zelene turistične destinacije. Delati bo treba tako na področju samih okoljskih vsebin kot tudi ekonomskih in družbenih ter tako slediti tem trem stebrom trajnostnega razvoja," je na današnji slovesnosti povedal ajdovski župan.

Beočanin je še poudaril, da poskušajo v občini prav z vsemi projekti slediti trajnostni naravnanosti. To je vidno že iz sprejetja občinskega dokumenta o energetski sanaciji stavb. Nekaj novosti se obeta tudi v prometu, kar bo pokazala celostna prometna strategija ajdovske občine, ki je v pripravi, v njej pa bodo določeni tudi deli krajev v občini, kjer bo promet z avtomobili prepovedan.

Župan Občine Vipava je poudaril, da danes podpisana zaveza ni nič drugega kot to, kar v občini počnejo v zadnjih letih. "Predvsem je to turističnega značaja, zato sem prepričan, da bo po objavi marsikateri turist želel videti našo zeleno dolino."

Ureditev porečja reke Vipave
Vipavska občina trenutno precej vlaga v projekt ureditve porečja reke Vipave, vodni vir pa je po Princesovem mnenju neprecenljiv zaklad celotne doline. Njegova ohranitev tudi z nekaterimi manjšimi projekti je pomembna za vse prebivalce doline in njene obiskovalce.

"Tudi zelena delovna mesta sodijo v prizadevanja za zeleni, trajnostni razvoj. Sem prištevamo predvsem delovna mesta v turizmu, za kar imamo v Vipavski dolini veliko možnosti," je še dejal Beočanin. Tej zavezi k razvijanju zelenega razvoja pa morajo slediti vsi, da je projekt na dolgi rok sploh uspešen.

Prav zato so na novourejenem parkirišču sredi Ajdovščine danes predali namenu tudi polnilnico za električne avtomobile. Doslej je v mestu še ni bilo na javnem kraju in je namenjena tako domačinom kot turistom, ki z električnimi vozili potujejo skozi Vipavsko dolino.