Poleg hrane, ki ga je pustila povsem brez besed, je Bourdain še posebej pohvalil vrhunska hrvaška vina, za katere je dejal, da so med najboljšimi na svetu. Foto: Travel Channel
Poleg hrane, ki ga je pustila povsem brez besed, je Bourdain še posebej pohvalil vrhunska hrvaška vina, za katere je dejal, da so med najboljšimi na svetu. Foto: Travel Channel
Bourdain je na Hrvaškem opazno užival. Foto: Facebook

Čeprav so epizodo "Croatian Coast" (Hrvaška obala) posneli že oktobra lani, je bila šele ta teden premierno prikazana na Travel Channelu. Kot poroča Jutarnji list, je bil Bourdainov gostitelj priznani hrvaški kuharski mojster Mate Janković, znan tudi kot član žirije resničnostnega šova Masterchef.

Bourdain je z Jankovićem vzpostavil stik kar prek Facebooka in ga vprašal, ali bi ga gostil na Hrvaškem. "Šokiran sem bil, kako enostavno je to! Človek bi mislil, da so v igri duhamorni agenti, elektronska pošta, dolgi dogovori ... To pa je bilo videti: Te zanima? Me. Super!" je povedal Janković za 24 sata.

Od Istre do Dalmacije
Takoj po prihodu je 56-letni Newyorčan priznal, da nima skoraj nobenega pojma o Hrvaški, a ko se je podal v kulinarično avanturo po hrvaški obali in se naužil tamkajšnjih naravnih lepot, je lahko dejal le, da je "idiot", ker države ni obiskal že prej. "Hrvaška je naslednja velika stvar. Če še niste bili tu, ste idioti!" je dahnil popolnoma navdušeni Bourdain.

Avtor 10 knjig o kulinariki je svoje osemdnevno potovanje začel v Istri, kjer je okušal ostrige in dagnje, ribje jedi ter najrazličnejše gurmanske poslastice, pripravljene iz cenjenih istrskih belih tartufov. Pot je nadaljeval v Zadru, kjer se je na jedilniku znašel svež tun, po gastronomskem raju na Pagu je nato v Skradinu okušal tamkajšnjo znamenito skradinsko rižoto, na Kornatih pa se mastil z ribami na gradeli.
"Peljal sem ga na rustikalne in ruralne kraje. Bili smo pri mojih prijateljih, za katere vem, da bodo opravili svoje delo, kot se spodobi," je še povedal Janković.

Bourdain že leta potuje po svetu v iskanju kulinaričnih presežkov. V mladosti je delal kot vodja kuhinje v newyorški restavraciji Brasserie Les Halles, njegovo knjigo Kitchen Confidential pa je Sunday Times ocenil za bolj napeto od del Stephena Kinga.
Bourdainovo "Hrvaško obalo" si lahko ogledate v posnetku spodaj.


Anthony.Bourdain.No.Reservations - Croatian Coast by f657052706