Big Ben je ime dobil po siru Benjaminu Hallu, ki je nadziral dela v stolpu, ko so leta 1856 končevali gradnjo. Foto: EPA
Big Ben je ime dobil po siru Benjaminu Hallu, ki je nadziral dela v stolpu, ko so leta 1856 končevali gradnjo. Foto: EPA

Pobudo za preimenovanje je podpisalo 331 britanskih poslancev in tudi sam ministrski predsednik David Cameron. "Čudovita novica je, da je tako veliko poslancev podprlo ta zelo ustrezen poklon kraljici. Upam, da se bodo stvari odvijale naprej," je ob tem dejal Cameron.

96 metrov visoki stolp je z uro je po vsem svetu znan kot Big Ben. To poimenovanje si je prislužil zaradi ogromnega zvona, ki s slovitim "bongom" oznanja ure v središču Londona.

Elizabeta II. je na prestol sedla 6. februarja 1952 po smrti očeta, kralja Jurija VI., uradno pa so jo okronali 2. junija 1953 na slovesnosti v londonski Westminstrski opatiji. V šestih desetletjih vladanja je bila priča številnim prelomnim dogodkom v svetovni zgodovini, od menjave predsednikov vlad, padca Berlinskega zidu, do prihoda barvne televizije in svetovnega spleta.

Kljub vsem težavam, ki so ji jih s svojim zasebnim življenjem povzročali tudi njeni otroci, pa Elizabeta II. ostaja še danes eden najbolj priljubljenih članov britanske kraljeve družine.