Blejsko jezero je v svoji kategoriji trenutno na 58. mestu. Foto: RTV SLO
Blejsko jezero je v svoji kategoriji trenutno na 58. mestu. Foto: RTV SLO
Veliki koralni greben
Med kandidati za novo naravno čudo je tudi Veliki koralni greben, ki v svoji skupini trenutno zaseda drugo mesto. Foto: EPA

Izbor sedmih novih čudes sveta, tokrat naravnih, pripravlja švicarska neprofitna organizacija New Open World Corporation, njen predsednik in ustanovitelj Bernard Weber pa je povedal, da je cilj izbora spodbujanje mednarodnega dialoga in širjenje obzorij. Za Blejsko jezero je dejal, da je resnično slikovito in pravi naravni biser, obdan z veličastnimi gorami.

V izboru trenutno 261 lepot
Prijave so z sicer začeli zbirati že pred letom in pol, do zdaj pa so izbor skrčili na 261 naravnih lepot. Blejsko jezero se uvršča v kategorijo jezer, rek in slapov, kjer med drugim kandidirajo tudi reka Donava, Niagarski slapovi in Mrtvo morje. Blejsko jezero je trenutno na 58. mestu, prvo je jezero Titikaka.

Poleg kategorije jezer, rek in slapov obstaja še šest kategorij. V skupino A spadajo pokrajine in ledeniški pojavi, v skupino B otoki. Skupina C je namenjena gora in ognjenikom, D jamam, kamnitim stvaritvam in dolinam. V skupini E se lahko glasuje za gozdove, naravne parke in rezervate, v skupini G pa za morske lepote.

Če hočete glasovati z Blejsko jezero ali katero drugo naravno čudo, lahko to storite tukaj.

Za naravna čudesa je mogoče glasovati do sedmega julija, ko bo komisija med 77 predlogi izbrala 21 finalistov, ki bodo znani 21. julija. Komisija bo nato kraje v finalnem izboru do leta 2011 obiskala, odločali pa bodo lahko tudi uporabniki spleta, saj bo prav tako omogočeno spletno glasovanje.

Sabina Zonta