Znameniti kip na gori Corcovado vidi tudi na stadion Maracana, na katerem se bo odločalo o naslovu svetovnega prvaka. Foto: EPA
Znameniti kip na gori Corcovado vidi tudi na stadion Maracana, na katerem se bo odločalo o naslovu svetovnega prvaka. Foto: EPA
Kristus Odrešenik
Ne Jezus Kristus, nad Riom de Janeirom po torkovem zmagoslavju bedi Angela Merkel! Foto: Twitter

Po travmatičnem polfinalnem porazu Brazilije proti Nemčiji so splet preplavili duhoviti zapisi o katastrofi domačega selecaa, številni so si privoščili tudi zabavne fotomontaže, kako zaradi predstave domače reprezentance joče še sam Kristus Odrešenik in kako se je raje izstrelil v vesolje, kot da bi bil priča temu ponižanju. Zabavna je bila tudi montaža, ko se v kip spremeni nemška kanclerka Angela Merkel, ki nad Riom de Janeirom navdušeno dviga roke visoko v zrak.

Še dobro, da sta zastavi tako različni
30 metrov visoki betonski kip (oziroma 38 metrov, če upoštevamo še podstavek), ki je do leta 2010 veljal za največji kip v slogu art decoja na svetu, postal pa je ikona ne le Ria de Janeira, ampak celotne Brazilije, pogosto osvetlijo z različnimi barvami, da se na tak način spomnijo različnih obletnic ali praznikov.

"Široko razprte roke"
V čisto posebne barve pa bo "oblečen" tudi v nedeljo, ko bo ob 21.00 po našem času na znamenitem stadionu Maracana na sporedu še zadnje dejanje tokratnega nogometnega SP-ja, veliki finale med Nemčijo in Argentino. Kristus bo namreč sijal v barvah nemške in argentinske zastave, a katero državo bo več časa predstavljal, lahko odločite tudi vi. V sredo sta namreč Twitter in nadškofija Ria de Janeira na tem družbenem omrežju začela posebno akcijo s ključnimi besedami oziroma oznako na Twitterju #ArmsWideOpen. Če tej oznaki dodate še kratici obeh finalistk, torej GER za Nemčijo ali ARG za Argentino, oddate glas za to, v barvah katere države naj sije znameniti kip.

Ob sedmih zvečer po tamkajšnjem času bodo kip osvetlili, koliko časa bo sijal v nemški rumeno-rdeče-črni kombinaciji ali v argentinski belo-svetlomodro-rumeni, pa bo odločilo ljudstvo glede na odstotek prejetih (tudi vaših?) glasov.

"Upoštevali bomo mnenje nogometnih navdušencev po vsem svetu in ga prikazali na kipu Kristusa Odrešenika," je dejal Carlos Moreira, predstavnik Twitterja za Latinsko Ameriko.

Polfinalni obračun med Nemčijo in Brazilijo je sicer postal najbolj "čivkan" športni dogodek v zgodovini, saj je navdušenje oziroma ogorčenje nad izidom 7:1 za elf na Twitterju izražalo kar 35,6 milijona objav.