Najprivlačnejša stran bolivijskega turizma so nizke cene prenočevanja, piše v poročilu. Foto: EPA
Najprivlačnejša stran bolivijskega turizma so nizke cene prenočevanja, piše v poročilu. Foto: EPA
Islandija
Islandija velja za evropsko državo z osupljivimi naravnimi lepotami. Foto: EPA
Švica
V Švici najdemo najboljše šole za hotelski menedžment na svetu, kar se pozna pri kakovosti hotelskih storitev, piše v poročilu. Foto: EPA

Omenjena trojica držav se je znašla na vrhu seznama najbolj neprijaznih oziroma neprijateljskih držav za turiste. Organizacija Svetovni gospodarski forum je namreč objavila obsežno poročilo o konkurenčnosti v turizmu, v kateri je 140 držav preučila glede na njihovo privlačnost in konkurenčnost v turističnem sektorju.

Bolivija in Islandija - kot noč in dan?
Med različnimi analizami je ena najzanimivejših tista, ki države razporeja glede na to, kako dobrodošli se turisti počutijo v njih. Na eni strani so torej države, ki vsakega tujega obiskovalca pričakajo z nasmehom in bi najraje razvile kar rdečo preprogo pred njim, na drugi pa tiste, ki se za tujca ne pobrigajo kaj dosti oziroma mu dajo občutek, da je pri njih prej kot ne nedobrodošel.

Sodeč po podatkih, ima najslabši odnos do tujih turistov južnoameriška država Bolivija, sledita ji Venezuela in Rusija. Na nasprotni strani lestvice, med najgostoljubnejšimi državami, pa so na vrhu Islandija, Nova Zelandija in Maroko.

O Švici le v presežnikih
Glede na splošni indeks konkurenčnosti v turističnem sektorju Evropa kot celina ostaja na vrhu, saj so na tem seznamu najvišje Švica, Nemčija in Avstrija. Švica se na vrhu drži že zadnjih pet let in ni težko ugotoviti, zakaj - pohvali se lahko z odlično turistično infrastrukturo, je privlačna za poslovna potovanja, skrbi za čisto okolje, ima bogate kulturne vire in velja za varno državo. V tej kategoriji se je najslabše odrezal Haiti. Zmagovalci posameznih regij so ZDA v obeh Amerikah, Singapur v azijsko-tihomorski regiji, Združeni arabski emirati na Bližnjem vzhodu in Sejšeli v Afriki.

Poročilo je tudi ugotovilo, da turistični sektor lahko precej pripore k odpiranju novih delovnih mest v zdajšnji krizi svetovnega gospodarstva. Turistična industrija sicer trenutno zagotavlja eno izmed 11 delovnih mest na svetu.

Odnos domačinov do tujih obiskovalcev

Najgostoljubnejše države:
1. Islandija
2. Nova Zelandija
3. Maroko
4. Makedonija
5. Avstrija
6. Senegal
7. Portugalska
8. Bosna in Hercegovina
9. Irska
10. Burkina Faso

Najbolj negostoljubne države:
1. Bolivija
2. Venezuela
3. Rusija
4. Kuvajt
5. Latvija
6. Iran
7. Pakistan
8. Slovaška
9. Bolgarija
10. Mongolija