Najlepše urejena mesta so Celje, Nova Gorica in Slovenske Konjice. Foto: BoBo
Najlepše urejena mesta so Celje, Nova Gorica in Slovenske Konjice. Foto: BoBo
Med izletniškimi kraji je slavila Predjama, kjer si lahko ogledate Predjamski grad. Foto: BoBo
Med turističnimi kraji je zmago odnesla Kranjska Gora. Foto: BoBo

Najboljši kamp je Kamp Danica iz Bohinjske Bistrice, glamping pa Herbal glamping resort Ljubno.

Med turističnimi kraji je po izboru komisije slavila Kranjska Gora, med zdraviliškimi kraji Podčetrtek, med izletniškimi pa Predjama.

Najlepše urejeno mestno jedro je letos postalo Gallusovo nabrežje v starem delu Ljubljane, naj vaško jedro ima Zagorje, naj trško jedro pa Sveta Ana.

V kategoriji mladinskih prenočišč je slavil MC Hostel Brežice. Za najboljšo tematsko pot so razglasili Kneippovo bosonogo pot v Termah Snovik.

Potekalo je tudi spletno glasovanje za najlepše in najgostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Spletno občinstvo so najbolj prepričali Kranj, Podčetrtek in Bovec.

Moja dežela – lepa in gostoljubna je tekmovanje krajev in drugih sodelujočih pod okriljem Turistične zveze Slovenije. Osrednje poslanstvo tekmovanja je urejanje in ohranjanje okolja, častni pokrovitelj projekta pa je bil tudi letos predsednik države Borut Pahor.

Turistična zveza tekmovanje organizira za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev Slovenije in turistov, prispevek k trajnostnemu razvoju v urejenem in zdravem okolju, večjo turistično privlačnost mest in vasi, učinkovitejšo promocijo države in turizma ter prispevek k razvoju turistične in ekološke zavesti posameznikov. Projekt spodbuja sodelovanje in povezovanje prebivalstva pri varovanju, ohranjanju in urejanju naravnih vrednot in kulturne dediščine s turizmom.

Na tekmovalnem situ so turistična ponudba in urejenost kraja (kot celote, pa tudi posameznih okolij in objektov), kakovost turistične ponudbe, kakovost življenja v kraju za prebivalce in goste, varovanje naravne in kulturne dediščine, varovanje okolja in gostoljubnost. Ocenjujejo se ulice in trgi, objekti različnih dejavnosti, hortikultura, skrb za dediščino, komunalna in turistična infrastruktura in podobno.

Med najpomembnejšimi prizadevanji za kakovost v zdravem in čistem okolju je skrb za pravilno zbiranje, odstranjevanje in deponiranje odpadkov ter skrb za ohranjanje in varovanje čiste vode in zraka, še poudarjajo na Turistični zvezi Slovenije. Najbolje ocenjeni kraji dobijo pravico, da predstavljajo Slovenijo na mednarodnem tekmovanju Entente Florale.

Dnevi slovenskega turizma
Nagrade so podelili v Portorožu v okviru Dnevov slovenskega turizma. Ti do vključno s sredo pod eno streho združujejo številne dogodke, med drugim plenarni del s podelitvijo najvišjih priznanj v turizmu, Gostinsko-turistični zbor in 21. slovenski turistični forum.

Po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Maje Pak so letošnji Dnevi slovenskega turizma še posebej pomembni, saj bodo izpostavili aktualno temo v slovenskem turizmu, to je doseganje višjih prilivov od izvoza potovanj. "Zavedamo se, da bo morala glavni generator te rasti postati višja dodana vrednost," ugotavlja ob tem.