Turizem je eden ključnih gospodarskih sektorjev za Ciper. Foto: EPA
Turizem je eden ključnih gospodarskih sektorjev za Ciper. Foto: EPA
false
Turisti letos še bolj množično iščejo svoje zavetje na Cipru. Foto: EPA

Medtem ko bližnje turistične destinacije, na primer Egipt in Turčijo, pretresajo teroristični napadi, turizem na Cipru še naprej cveti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ciper je letos postregel z že več turističnimi rekordi. Prvo polletje je bilo namreč turistično najuspešnejše, medtem ko je število prihodov turistov v drugem četrtletju prvič preseglo milijon.

Junija je število prihodov turistov v primerjavi z junijem lani naraslo za 22,6 odstotka. Število angleških turistov, ki so na Cipru najštevilčnejši, se je zvišalo za 21,1 odstotka, na 148.812, medtem ko je število ruskih turistov poskočilo za 41,6 odstotka, na 127.244.

Ciper je že lani obiskalo največ turistov v zadnjih 14 letih. Državo je namreč obiskalo 2,65 milijona turistov, k čemur je pripomogel šibkejši evro. Letos pa si obetajo več kot tri milijone prihodov turistov.

Turizem je eden ključnih gospodarskih sektorjev za Ciper in je državi močno pomagal pri okrevanju po gospodarski krizi. Leta 2013 je dobil 10 milijard evrov posojila mednarodnih partnerjev, da je rešil svoj bančni sistem. Ciprsko gospodarstvo je rast po skoraj štirih letih hude recesije znova imelo leta 2015.