Osrednji dogodek petega Dneva alpske konvencije bosta rekreativno kolesarjenje in pohod. Foto: BoBo
Osrednji dogodek petega Dneva alpske konvencije bosta rekreativno kolesarjenje in pohod. Foto: BoBo
Triglavski narodni park
Z današnjimi prireditvami v Mojstrani želijo organizatorji opozoriti na pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na do okolja prijazen način. Foto: BoBo

Večina kolesarjev in pohodnikov bo na pot krenila ob 10. uri izpred Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, kjer bo tudi glavnina dogajanja. Rekreativno kolesarjenje bo potekalo iz Zgornjih Gorij in Kranjske Gore v Mojstrano ter iz Mojstrane v Radovno in Krmo. Pohodniki pa se bodo izpred muzeja odpravili do Pocarjeve domačije.

V okviru dogajanja pred Slovenskim planinskim muzejem bodo otroci izdelovali planinske cvetlice, naredili bivak, spoznali Zlatorogovo kraljestvo, določali rastline in se preizkusili v plezanju na plezalnem stolpu. Obiskovalcem se bodo predstavili pihalni orkestri in folklorne skupine, gorski reševalci iz Mojstrane pa bodo uprizorili reševalno akcijo.

Dogodke organizirajo Planinsko društvo Dovje - Mojstrana, Občina Kranjska Gora, Lokalna turistična organizacija Kranjska Gora, Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej ter Gornjesavski muzej Jesenice ob sodelovanju ministrstva za infrastrukturo in prostor ter stalnega sekretariata Alpske konvencije.

Alpska konvencija je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje. Sklenile so jo države alpskega loka, to so Avstrija, Francija, Italija, Monako, Liechtenstein, Nemčija, Slovenija in Švica, ter Evropska unija, pomeni pa skupno odgovornost in strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri.

Alpska konvencija si prizadeva za trajnostni turizem in razvoj Alp. Za zmanjšanje prometnih obremenitev spodbuja do narave prijaznejše obiskovanje Alp z uporabo javnih prevozov in s posebnimi ureditvami prometa v alpskih dolinah.

Uresničevanje prizadevanj konvencije v praksi je tudi dan Alpske konvencije. Z današnjimi prireditvami v Mojstrani želijo organizatorji opozoriti na pomen ohranjanja narave in kulturne dediščine ter spodbuditi obiskovalce, da alpske doline obiskujejo na do okolja prijazen način.

Danes je tudi evropski dan parkov. 24. maja leta 1909 je bilo namreč na Švedskem ustanovljenih prvih devet evropskih narodnih parkov, zato je Evropska zveza naravnih in narodnih parkov ta dan razglasila za evropski dan parkov z namenom izboljšati ozaveščenost širše javnosti o ciljih zavarovanih območij.