V Papui Novi Gvineji se vsak mesec z virusom HIV okuži najmanj 115 ljudi. Foto: Reuters
V Papui Novi Gvineji se vsak mesec z virusom HIV okuži najmanj 115 ljudi. Foto: Reuters
Smog je glavni skupni imenovalec kitajskega mesta Linfena. Foto: Reuters
Oklahoma City
Taka je Oklahoma City po enem od rušilnih tornadov. Foto: Reuters
Če vam je življenje ljubo, je verjetno bolje, da se Mogadišu izognete. Foto: Reuters

Spletna stran AskMen.com je namreč sestavila seznam desetih krajev na svetu, ki so jih poimenovali "pekel na Zemlji" in za katere bi bilo po njihovem mnenju bolje, da se jim izognete v velikem loku. Prepričajte se sami!

1. Port Moresby, Papua Nova Gvineja
Prestolnica Papue Nove Gvineje si je prvo mesto na seznamu grozljivih mest prislužila s svojimi boleznimi, saj tam za virusom HIV ali aidsom vsak mesec v povprečju zboli kar 115 ljudi. Če to povežemo še z neustavljivo rastjo prebivalstva, visoko stopnjo nezaposlenosti in številnimi kriminalnimi tolpami, se Port Moresby resnično ne zdi kraj, ki bi ga z veseljem obiskali.

2. Linfen, Kitajska
V Linfenu na Kitajskem bi se morali bati teme in smoga. V sosednjem gorovju Šanši namreč vsako leto nakopljejo najmanj 50 milijonov ton premoga, zato se Linfenu, če načrtujete pobeg na svež zrak, izogibajte!

3. Budžumbura, Burundi
Burundi je z najnižjim BDP-jem na prebivalca na svetu ena najrevnejših držav, pesti pa ga tudi težka zgodovina genocida, množičnih pobojev in atentatov na politične voditelje. Poleg tega so prebivalci Burundija izmed 178 držav na svetu najbolj nezadovoljni s svojim življenjem, državo pa z vseh koncev in strani prežema korupcija. Vas mika?

4. Pjongjang, Severna Koreja
Severna Koreja bralcem strani AskMan.com ni pri srcu zaradi represije. Država, ki se na zunaj zdi kot vsaka druga evropska država, pa je v svojem bistvu popolnoma avtokratska. Kim Džong Il vleče vse niti v državi, radio in televizija imata samo en program, ki ga strogo nadzoruje vlada, prepovedali pa so tudi vožnjo s kolesi, saj hočejo omejiti gibanje in interakcijo z drugimi.

5.Oklahoma City, ZDA
Oklahoma City si je svoje mesto na seznamu najbolj nepriljubljenih zaslužil zaradi tornadov, saj je to mesto, ki ga tornadi največkrat prizadenejo. Najslabši čas za obisk mesta je med marcem in avgustom, ko je celo Dorotejin Kansas v primerjavi z njim mirno mestece.

6. Černobil, Ukrajina
Černobil je leta 1986 zaznamovala jedrska eksplozija, ki je uničila življenja na tisoče ljudi in pomorila vse žive organizme. Tudi 20 let po katastrofi mesto ostaja mesto duhov s praznimi hišami, zapuščenimi stolpnicami ter s še vedno zastrupljenimi jezeri in rekami.

7. Mogadiš, Somalija
Ko je leta 1991 padla vlada, je v Mogadišu zavladalo brezvladje. Kljub številnim prizadevanjem za mirno rešitev krize je Mogadiš še vedno pod oblastjo vojaških milic in daleč od mirnega dopusta, ki si ga morda želite.

8. Jakutsk, Rusija
Jakutsk zagotovo ni kraj za tiste bolj zmrzljive narave. Je namreč najbolj mrzlo mesto na Zemlji, kjer se temperature spustijo celo do -50 stopinj Celzija. Kako hudo je to, si lahko predstavljate, saj otrokom takrat ni treba v šolo.

9. Daka, Bangladeš
Bangladeš se je na lestvici najmanj priljubljenih mest znašel zaradi onesnaženosti. Hitri industrijski razvoj je mesto napolnil s smogom, v reke pa se vsako leto odvrže skoraj 10 milijonov ton odpadkov. Poleg najvišje stopnje onesnaženosti Bangladeš tarejo še politična nestabilnost, vojaška represija, pomanjkanje vode in naravne katastrofe.

10. Bagdad, Irak
Bagdad se je, po pričakovanjih, na lestvici najmanj priljubljenih mest znašel zaradi vojne in nasilja. Nekoč zelo živahno mesto je zaznamovala zalivska vojna, trda roka Sadama Huseina, po ameriškem napadu na državo pa iraški vsakdan zaznamujejo samomorilski napadi ter poboji vojakov, novinarjev in civilistov.

B. T.