Na Dunaju so za mednarodne študente šolnine nizke, kakovost življenja v mestu pa je najvišja na svetu. Foto: EPA
Na Dunaju so za mednarodne študente šolnine nizke, kakovost življenja v mestu pa je najvišja na svetu. Foto: EPA
Dunaj nima le bogate kulturne ponudbe, ampak tudi odličen javni prevoz, dobro urejene stanovanjske razmere in pestro gostinsko ponudbo. Foto: EPA

Britanska družba Quacquarelli Symonds (QS) je objavila seznam najboljših mest za študij na svetu. Poleg Dunaja in Pariza so se pri vrhu znašli London, Boston in Melbourne, ki so jih ocenjevalci uvrstili na drugo, tretje in četrto mesto. V prvo deseterico se je sicer uvrstilo šest evropskih mest.

Nizke šolnine, dobre šole
Raziskovalci so mesta ocenjevali po 12 merilih, ki so med drugim zajemali življenjsko raven, kakovost študija, število mednarodnih visokih šol, možnosti financiranja študija in sloves univerz pri delodajalcih, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Dunaj, ki pritegne tudi številne slovenske študente, so med peterico najbolje uvrščenih mest, v nemško govorečem prostoru pa celo na prvo mesto, pripeljale nizke šolnine za mednarodne študente, najboljša kakovost življenja na svetu in to, da sta Univerza Dunaj in Tehniška univerza Dunaj najbolje ocenjeni univerzi v Avstriji.

Najboljše mesto za življenje
Dunaj si je novembra lani prislužil naslov mesta z najboljšo kakovostjo življenja na svetu. Prestolnica Avstrije je bila takrat najbolje ocenjena v raziskavi, ki je zajela 221 mest.

Menedžerji tujih ustanov in družb so v okviru raziskave mesta ocenjevali po 39 različnih merilih, kot so na primer sistem socialne oskrbe, zdravstveni in šolski sistema ter promet.

Najboljše ocene je avstrijska prestolnica dobila predvsem zaradi dobro urejenih javnega prevoza in stanovanjske problematike ter raznolikosti restavracij.