Razburljiva regata po morjih sveta. Foto: EPA
Razburljiva regata po morjih sveta. Foto: EPA
Pogled na regato. Foto: EPA

Čez 20 let boste bolj obžalovali stvari, ki jih niste storili, kot tiste, ki ste jih. Odvrzite torej okove, izplujte iz varnega pristana, ujemite pasatne vetrove. Raziskujte. Sanjajte. Odkrijte.

Sir Robin Knox - Johnston, ustanovitelj in predsednik Clipperjeve tekme okoli sveta
Etape regate.
Dirka s čudovito naravno kuliso. Foto: EPA

Po enajstih mesecih življenja na morju, prečkanju ekvatorja, kljubovanju trem velikim oceanom in spoznavanju samega sebe se na izhodišče zmagoslavno vrnejo z neprecenljivimi izkušnjami in spomini za vse življenje. Del takšne dogodivščine je lahko kdor koli.
Clipper Round the World Race je edinstvena jadralska regata, v kateri tekmujejo čisto običajni ljudje. Tekme se udeležijo ljudje z vseh koncev in krajev, raznovrstnih poklicev z različnimi stili življenja, prepričanji in navadami. Za približno 40 odstotkov tekmovalcev je to prva jadralska izkušnja. Vendar oceani ne razlikujejo med olimpijskimi zmagovalci in amaterji, zato morajo biti ekipe zmožne obvladovati najzahtevnejše razmere.
Na to jih pred odhodom pripravi naporen večtedenski trening, kjer pridobivajo in izpopolnjujejo svoje mornarske veščine. V tekmovanju sodeluje 12 popolnoma novih, identičnih 21-metrskih jadrnic, na katerih se bodo z vetrom in valovi borile posadke po 20 članov, ki jih bodo okoli sveta vodili izkušeni skiperji.
Izhodišče: Otok
Posadke bo pot v prvi etapi vodila iz izhodišča v Veliki Britaniji mimo Kanarskih otokov do Južne Amerike. Že od samega začetka se bodo spopadali z muhastim Atlantskim oceanom, nato pa prvič prečkali ekvator.
Regata se nadaljuje na vzhod, proti pomorščakom dobro znanemu Rtu dobrega upanja, po postanku v Cape Townu pa se nadaljuje s prečkanjem zloglasnega Južnega oceana, v katerem najdemo najekstremnejše pogoje za jadranje in kjer se bodo jadrnice spustile tudi pod štirideseti južni vzporednik.

Cilj tretje etape je na zahodni obali Avstralije, četrta pa bo jadralce pripeljala na vzhodni del te celine. Od Avstralije se bodo ekipe odpravile na najbolj raznoliko etapo tekmovanja. Do postanka v Singapurju jih čakajo tropske razmere, ki pa jih bodo pri nadaljevanju poti proti kitajskemu mestu Čingdao hitro nadomestile nizke temperature, mrzel veter in morda celo sneg.
V šesti etapi bodo jadralci med jadranjem do San Francisca prečkali največji svetovni ocean, iz Kalifornije pa jih bo pot v sedmi etapi vodila prek Panamskega prekopa do New Yorka. Zadnja, osma etapa pa jadralce in jadralke popelje nazaj do Velike Britanije, na poti pa postreže še z zadnjimi in najpomembnejšimi odločitvami za uvrstitve.
Da bi vsak imel to priložnost
Clipperjevo regato okoli sveta je ustanovil Sir Robin Knox - Johnston - prvi človek na svetu, ki je sam brez postanka objadral svet. Na pot se je odpravil iz mesta Falmouth 14. junija 1968 s številnimi steklenicami viskija in pogač, ki mu jih je spekla teta, svoje potovanje pa je sklenil na izhodišču 312 dni pozneje. Želel si je, da bi imel vsakdo lahko priložnost storiti kaj tako imenitnega.
"Čez dvajset let boste bolj obžalovali stvari, ki jih niste storili kot tiste, ki ste jih. Odvrzite torej okove, izplujte iz varnega pristana, ujemite pasatne vetrove. Raziskujte. Sanjajte. Odkrijte," je dejal.

Udeležba na regati je plačljiva, veliko tekmovalcev pa si za financiranje nastopa poišče sponzorje, ki po navadi namenijo sredstva tudi v dobrodelne namene. Možnost nastopa pa se nadarjenim jadralcem ponuja tudi prek nagradne igre podjetja Gore-tex, ki s svojim projektom Experience tour trem nagrajencem ponuja udeležbo na eni izmed etap na tekmi.

Za takšno nagrado se borijo tudi trije slovenski predstavniki, ki jim lahko svojo podporo izkažete z glasovanjem na naslednjih straneh:

Gašper Reberšak
Jože Celestina
Zala Opara

Gašper Reberšak

Čez 20 let boste bolj obžalovali stvari, ki jih niste storili, kot tiste, ki ste jih. Odvrzite torej okove, izplujte iz varnega pristana, ujemite pasatne vetrove. Raziskujte. Sanjajte. Odkrijte.

Sir Robin Knox - Johnston, ustanovitelj in predsednik Clipperjeve tekme okoli sveta