Iz puščavskega peska se v bližini Kaira dvigajo piramide pri Gizi. To območje je znano po nekaterih najbolj prepoznavnih in veličastnih starodavnih spomenikih, med katerimi je tudi Keopsova piramida. Foto: EPA
Iz puščavskega peska se v bližini Kaira dvigajo piramide pri Gizi. To območje je znano po nekaterih najbolj prepoznavnih in veličastnih starodavnih spomenikih, med katerimi je tudi Keopsova piramida. Foto: EPA
Trg Tahrir, prizorišče egiptovske vstaje, ki je spodnesla Hosnija Mubaraka, je postal turistična znamenitost. Foto: EPA

To je še en udarec za narod, ki ga že tako pestijo gospodarska neučinkovitost, korupcija in revščina. Protestniki so Mubaraka primerjali s starodavnimi faraoni. Njihove grobnice so skrite v starodavnih piramidah, ki se dvigajo iz tal egiptovska puščave. A zdaj so piramide, prej izjemno priljubljena turistična znamenitost, skoraj zapuščene. Protesti, ki so "s prestola" odgnali Mubaraka, so odgnali tudi turiste.

Protivladni protesti so se začeli 25. januarja, v zadnjem tednu januarja in prvih dneh februarja naj bi po uradnih podatkih iz Egipta odšlo več kot 210.000 turistov. Vlada ocenjuje, da je vstaja naroda Egipčane v le dveh tednih stala okrog 1,7 milijarde dolarjev, več kot polovico tega zneska predstavljajo izgube v turistični panogi. Kar okrog dva milijona Egipčanov se namreč preživlja prav s turizmom, ki znaša od pet do šest odstotkov bruto domačega proizvoda.

Turisti romajo na trg Tahrir
Se pa pojavljajo novi vzorci turističnega obnašanja. Tisti redki tuji turisti, ki so zdaj v Egiptu, so si omislili romanja na trg Tahrir v središču Kaira, kjer je na stotine tisoče Egipčanov protestiralo proti Mubarakovi vladi. Pločniki so zdaj polni uličnih prodajalcev, ki ponujajo majice, zastave, knjižne zaznamke, škatle za robčke, pokrivala, značke, nalepke in stenske okrase, navdihnjene z revolucijo.

Egipčani, polni prenovljenega narodnega ponosa, se zdaj odpravljajo na turistične kraje, kjer se je prej trlo od sonca ožganih evropskih obiskovalcev. Otroci plezajo na sicer zapuščene piramide, njihovi starši pa počivajo in se nastavljajo pomladnemu soncu. A med njimi in tujimi turisti je bistvena razlika: pri sebi nimajo toliko gotovine kot tujci, ki so predstavljali pomemben del egiptovske ekonomije.

Mladi Egipčani so trenutek izkoristili za barvit poziv turistom, naj se vrnejo v njihovo državo. Oblečeni v faraone pozirajo ob Nilu in piramidah. Na enem od transparentov se je bohotil napis: "Turisti so naši gostje, bodite radodarni do njih." Neki moški pa je v rokah držal plakat: "Egipt je dežela varnosti in zanesljivosti."

A kaj, ko je tam le malo tujcev, ki bi jih prebrali.