Nataša Briški je novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista. Foto: The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition 2017
Nataša Briški je novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista. Foto: The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition 2017
V odpravi so ženske iz kulturno različnih okolij. Prihajajo iz Francije, Švedske, Nemčije, Velike Britanije, s Cipra, iz Slovenije, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Omana, Savdske Arabije, Jordanije in Katarja. Foto: The Women's Euro-Arabian North Pole Expedition 2017

"Prispele smo na vrh sveta," so prek Twitterja sporočile članice odprave. "Dan Zemlje proslavljamo na vrhu sveta."

Cilj odprave – na samo pot so se po večmesečnih pripravah na 80 kilometrov dolgo pot na smučeh odpravile 15. aprila – je spodbuditi ženske k pogumnejšim korakom in jim pokazati, da je vse mogoče. Odpravo, v kateri je tudi ustanoviteljica Metine liste, je izbrala avanturistka in polarna raziskovalka Felicity Aston. Nataša se je marca 2016 odzvala na njen razpis, bila je izbrana v ožji izbor in nato po razgovoru v končno dvanajsterico žensk, Evropejk in Arabk različnih poklicev.

Članice odprave je na cilj prišel pozdravit sponzor, ruski podjetnik Eugene Kaspersky, ki je tja priletel s helikopterjem, v družbi s članico odprave iz Savdske Arabije, ki je skupino zaradi ozeblin morala zapustili drugi dan poti.

"Svet se sooča z globalnimi problemi, kot so podnebne spremembe, in z njimi se lahko spopadamo samo z globalnimi rešitvami. Želimo poslati močno in pozitivno sporočilo o enakosti spolov in nujnosti boljšega kulturnega razumevanja, kadar se soočamo z večjimi problemi," je o odpravi dejala Astonova.

"Rušimo stereotipe, ozaveščamo, kaj zmoremo. Kot je povedala Felicity, naša vodja, je že pri prijavah odpravila svoj lasten stereotip, kajti prejela je ogromno prijav iz arabskega sveta. Želimo tudi ozaveščati ljudi o zagovorništvu žensk. V odpravi smo zbrane ženske iz kulturno različnih okolij. Prihajamo iz različnih držav: iz Francije, Švedske, Nemčije, Velike Britanije, s Cipra, iz Slovenije, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta, Omana, Savdske Arabije, Jordanije in Katarja. Med sabo se spoznavamo, sodelujemo in dopolnjujemo. V bistvu se bomo vse zelo veliko naučile," je v pogovoru za Radio Slovenija dejala Nataša Briški.

Kot poroča STA, je bila prva Slovenka, ki je peš osvojila severni pol, leta 2000 Minka Kahrič. Severni pol je takrat osvojila s slovensko odpravo, ki jo je vodil fotograf, alpinist in popotnik Stane Klemenc. Prav Klemenc pa je bil prvi Slovenec, ki je peš dosegel severni pol, in sicer leta 1998. Zatem je tja odpeljal kar nekaj odprav.