Zabave na plaži so iz leta v leto bolj obiskane. Foto:
Zabave na plaži so iz leta v leto bolj obiskane. Foto:
Tajska
Rajanje traja vse do jutra, ko se prileže osvežitev v morju.
Tajska
Do kdaj bo trajala prepoved, ni znano.

Med zabave željnimi tujimi turisti so rajanja na plažah tajskih otokov dobro znana in so tudi eden izmed razlogov za obisk te priljubljene azijske turistične destinacije. Zabave po navadi trajajo celo noč in se zavlečejo še pozno v jutro. Še posebej so znane zabave ob polni luni, ki se lahko pohvalijo z večdesetletno tradicijo in so vedno množično obiskane.

Toda oblasti menijo, da so hrupne zabave ušle izpod nadzora, potem ko so na otoku Koh Tao sredi septembra ubili 23-letno Britanko Hannah Witheridge in njenega 24-letnega rojaka Davida Millerja, ki sta najprej nekaj spila in se nato odpravila na samoten del plaže, kjer so ju umorili. V povezavi z umorom so oblasti prijele dva Mjanmarca.

Zaradi negativne publicitete po umoru se je Čatpong Čatputhi, guverner pokrajine Surat Thani, kjer je otok Koh Tao, odločil prepovedati vse zabave na plaži, z izjemo zabav ob polni luni, saj so te dobro organizirane. Prepoved velja med drugim tudi za otoka Koh Phangan in Koh Samui. Oblasti so na otokih že začele odstranjevati plakate, ki vabijo na zabave.

Zabave ob polni luni, ki so se izognile ukrepu, so se začele na otoku Koh Phangan sredi 80. let prejšnjega stoletja in če jih je na začetku obiskala le peščica turistov, so nato govorice od ust do ust prispevale k njihovi priljubljenosti, tako da se danes na njih zbere tudi do nekaj tisoč ljudi.

"Nekateri, ki pridejo na otoke, si želijo miru in tišine, vendar se dogajajo zabave vseh vrst," je dejal guverner in pojasnil, da se je za strog ukrep odločil prav zaradi umora na Koh Taou. "Čas je, da se te zadeve uredijo," je odločen Čatputhi.

"Prišli smo do točke, ko je treba očistiti turistično podobo v pokrajini, vključno z zabavami, ki uidejo izpod nadzora in pripeljejo do nasilja. Ukrep je namenjen varnosti turistov. Včasih se te zabave prirejajo na samotnih prizoriščih, ki so težko dostopna in zato ne moremo nuditi zadovoljive zaščite," je še povedal.

Tajski turizem se je vedno hitro pobral
Umor britanskih turistov je vrgel senco na tajski turizem, ki predstavlja skoraj deset odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) in se trudi izkopati iz krize zaradi majskega vojaškega udara po več mesecih političnih nemirov. Lani je imela sicer država v jugovzhodni Aziji prihode več kot 26 milijonov tujih gostov, od tega 800.000 britanskih gostov, a letos opažajo upad za 19 odstotkov.

Več kot 50 držav je svoje državljane opozorilo pred potovanji na Tajsko, kjer od vojaškega udara še vedno veljajo izredne razmere. Čeprav je odmeven umor britanskih turistov načel turistično podobo države, pa poznavalci pričakujejo, da se bo tamkajšnji turizem že prihodnje leto znova postavil na noge, saj taki dogodki le trenutno vplivajo na načrte turistov.

Tudi v preteklosti je Tajska že doživela politične nemire, a se je turizem po nekaj mesecih hitro pobral. Tajska turistična združenja sicer pri vojaških oblasteh lobirajo za ukinitev izrednih razmer, saj to vpliva na pridobivanje zavarovalne police pri tujih obiskovalcih.