Pogled na neokrnjeno plažo Hanalei. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na neokrnjeno plažo Hanalei. Foto: MMC RTV SLO
Priljubljeni fotografski motiv: leseni pomolček na obali Hanalei. Foto: MMC RTV SLO

Stephen P. Leatherman (oz. dr. Beach/dr. Plaža), ameriški turistični guru, je na prvo mesto postavil trikilometrski peščeni odsek obale polmesečne oblike na havajskem otoku Kauai.
Tu se smaragdne pečine tropske džungle srečajo s prosojnim turkiznim morjem koralnega grebena Tihega oceana. Tu se počasi končuje edina otoška cesta in začenja treking po za mnoge najlepši poti na svetu - Kalalau Trail.
"Popolna lepota Hanalei Baya ti vzame sapo," argumentira svoj izbor Leatherman, direktor Laboratorija za obalne raziskave floridske mednarodne univerze. "Res je idilično okolje."
S plaže v tropski raj
Hanalei, kjer so snemali hollywoodsko klasiko Južni Pacifik, je dejansko videti kot z razglednice - in to iz katerega koli zornega kota. Tu obalne lepote še ni okrnil invazivni turistični razvoj, ki je posegel na druge otoke, turisti in domačini pa na plaži uživajo v plavanju, snorklanju in surfanju.

A le streljaj stran v notranjost plaži pa lepoti delajo konkurenco rodovitna dolina Hanalei, kjer raste taro, glavna havajska povrtnina (spominja na trpek sladek krompir), počasi tekoča plovna rečica, vasica s slikovito leseno cerkvico ter izposojevalnicami kanujev in surf desk, eksotični vrtovi kraljice Lili'uokalani ter bujna narava bambusov, hibiskusov in orjaških mangovcev.
Deseterica veličastnih
Hanaleiu na Leathermanovem seznamu sledijo Siesta Beach (Sarasota, Florida), Coopers Beach (Southampton, N. Y.), Coronado Beach (San Diego), Hamoa Beach (Maui, Havaji), Main Beach (East Hampton, N. Y.), Cape Hatteras (Outer Banks, N. C), Cape Florida State Park (Key Biscayne, Florida), Coast Guard Beach (Cape Cod, Massachussetts) in Beachwalker Park (otok Kiawah, S. C.).

V spodnji galeriji si oglejte nekaj podob iz Hanaleia in njegove bližnje okolice (za povečavo kliknite na sliko).

Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si