Odsev okamenelih peščenih sipin v Paria Canyonu - Vermilion Cliffs Wilderness, Arizona (ZDA). Foto: Jack Dykinga/iLCP Collection
Odsev okamenelih peščenih sipin v Paria Canyonu - Vermilion Cliffs Wilderness, Arizona (ZDA). Foto: Jack Dykinga/iLCP Collection
Klasika Ansela Adamsa: Snake River in gotovje Grand Teton (Wyoming) v ozadju. Foto: Ansel Adams

Gre za fotografije, posnete v časovnem razponu zadnjih 60 let, med njimi pa sta tudi, denimo, fotografiji Zemlje iz leta 1968, ki jo je posnelo vesoljsko plovilo Apollo, in portret antropologinje Jane Goodall s šimpanzom.
Med izbranimi fotografijami je tudi črno-bela ameriška pokrajina, ki jo je leta 1942 ovekovečil oče krajinske fotografije Ansel Adams, ter podvodna morskega psa, ujeta v ribiško mrežo, ki jo je posnel priznan morski fotograf Brian Skerry.
Čakanje na posnetek
"Plešoča" severna medveda se dejansko igrivo ruvata med enim izmed največjih zborov te ogrožene živalske vrste v Hudonovem zalivu (Kanada). Podoba skupine orjaških želv na otočju Galapagos je toliko bolj izjemna, ker je ta živalska vrsta drugod po svetu tako rekoč iztrebljena. In magično lepa fotografija slonov v mraku? Fotograf je moral več dni čakati ob vodni luknji v Bocvani, da je ujel ta presežek.
Morda je najbolje povedal prav Ansel Adams: "Nekateri fotografi vzamejo resničnost in imponirajo prevlado svoje lastne misli in duha. Drugi se resničnosti lotijo bolj nežno in zanje je fotografija instrument ljubezni in razodetja."
Predelave nepotrebne
Naravni svet ter vse barve in oblike znotraj njega ne potrebuje nobenih predelav, da je osupljiv. Še več, lepota in harmonija neokrnjene pokrajine ali eleganca neukročene živali so standardi, po katerih merimo naše najbolj ljubljene stvaritve. Zato ne preseneča, da je narava subjekt toliko močnih fotografij.
Fotografije bodo prodali na dražbi pri Christie's, izkupiček pa je ob včerajšnjem 40. dnevu Zemlje namenjem ozaveščanju o krhkosti in lepoti naravnega okolja. Zbrani denar bo šel okoljevarstvenim organizacijam. The International League of Conservation Photographers (ILCP) je prosila več kot sto strokovnjakov in urednikov, da predložijo svoje nominacije za podobe, ki jih oni imajo za "najboljše" v zadnjih stotih letih fotografije.
Justin Black, izvršni direktor ILCP-ja, je dejal, da je bilo težko izbrati finalnih 40 slik: "Izbrati le 40 slik med neverjetnimi nominacijami, ki so nam jih poslali najboljši krajinski fotografi z vsega sveta, je bila izjemno težka naloga, a v veliko čast nam je bilo, da so nas prosili, da vodimo ta zahtevni projekt."
V spodnji galeriji še preostalih 38 fotografij od 40-erice.