Hanami praznovanja so namenjena čaščenju lepote sakure (cvetočih češnjevih dreves) in za mnoge pomenijo priložnost za sproščanje in uživanje v tej lepoti. Foto: EPA
Hanami praznovanja so namenjena čaščenju lepote sakure (cvetočih češnjevih dreves) in za mnoge pomenijo priložnost za sproščanje in uživanje v tej lepoti. Foto: EPA

Po katastrofalnem trojčku marca lani - Japonsko je najprej stresel močan potres, ki mu je sledil cunami, temu pa najhujša jedrska katastrofa po Černobilu -, ki je deželo vzhajajočega sonca lani ovil v žalost, Japonci znova "cvetijo".

Nasmehe na obrazih so jim te dni narisala češnjeva drevesa - začele so namreč cveteti češnje, kar v deželi vzhajajočega sonca pomeni, da se je začela pomlad.

"Japonska je znova zaživela, zato sem vesel, da se lahko sprostim in uživam s svojimi kolegi," je dejal 24-letni Jui Nakajama pred odhodom na zabavo. Cvetenje češenj Japonci praznujejo s t. i. hanamijem, kar v prevodu pomeni "opazovanje rož", to so tradicionalne pomladne zabave, ki potekajo ves dan in vso noč, predvsem konec tedna, pod češnjevimi cvetovi.

Hanami je lahko tudi sprehod po parku, v katerem cvetijo češnjeva drevesa, toda tradicionalno mora biti pri hanamiju vključen tudi piknik - za to praznovanje si je torej treba vzeti čas. Predvsem pa je treba na hanami misliti vnaprej - prostori za piknik so namreč že dolgo pred težko pričakovano pomladjo zasedeni, zato v vodnikih Japonci turistom svetujejo, da vsaj eden od družbe vstane zgodaj zjutraj, se odpravi v park, tam razgrne odejo za piknik in nato potrpežljivo čaka na druge.

Zaradi hladnega vremena se je sezona cvetenja odprla pet dni pozneje kot običajno, drevesa pa so zaradi močnega vetra imela kar nekaj škode. Prizori iz Japonske so kljub temu čudoviti, spodaj pa si lahko pogledate, kakšen je priljubljeni tokijski park Ueno, kjer cveti okoli 1.220 češnjevih dreves.