Prvi turistični vodnik -  The Slovenia Book - Top 100 destinations. Foto: BoBo
Prvi turistični vodnik - The Slovenia Book - Top 100 destinations. Foto: BoBo
V knjigi je predstavljenih 100 slovenskih krajev, poleg 100 najboljših destinacij pa je knjiga obogatena še z intervjuji z znanimi Slovenci, TOP 10 izbori, opisi več kot 1.000 turističnih znamenitosti, fotogradivom in ažurnimi kontaktnimi informacijami. Foto: BoBo

Ekipa štirih tujih novinarjev - Yuri Barron iz Združenih držav Amerike, John Bills iz Walesa, Will Dunn iz Velike Britanije in James Cosier iz Avstralije, vsi že več let živijo v Sloveniji - je sedem let obiskovala, fotografirala in izbirala 100 najljubših krajev v Sloveniji. Nastala je knjiga The Slovenia Book - Top 100 destinations.

Knjiga vsebuje pregled številnih zanimivosti Slovenije in opisuje najkrajše poti do njih. Znamenitosti so razdeljene glede na njihovo geografsko lego, in sicer na severno, južno, vzhodno, zahodno in osrednjo Slovenijo. Ob njih so tudi zemljevidi. Poleg tega je v njej predstavljenih med drugim deset največjih znamenitosti, deset najbolj tipičnih jedi, deset najbolj znanih gradov in deset smučarskih destinacij.

Tujcem bo v pomoč tudi manjši slovar z besedami in stavki, prevedenimi iz angleškega v slovenski jezik. Zraven je opisan tudi način izgovarjave.

Knjigi je dalo pečat nekaj znanih posameznikov, ki so s svojih področij v intervjujih razsvetlili pogled na Slovenijo in njene zanimivosti. Med drugim je o kulinariki spregovoril Janez Bogataj, o slovenskih festivalih je nekaj povedal direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, plavalec Peter Mankoč pa je predstavil svoje najljubše lokacije za plavanje. Nekaj besed je v uvodu spregovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na koncu knjige so strnjene tudi informacije o različnih dogodkih in prireditvah, ki med letom potekajo po Sloveniji, o najbolj znanih restavracijah in o tujih diplomatskih sedežih. V knjigi skušajo združiti na stotine fotografij in aktualne podatke o državi.

Kot je izpostavil izvršni urednik Niko Slavnič, je knjiga lahko zanimivo darilo za tujce, dober vodnik za družine, ki v njej lahko dobijo ideje za izlet ali pa je lahko pomoč otrokom pri učenju angleščine, saj je napisana v angleškem jeziku. Slavnič je še napovedal, da s podobno ekipo novinarjev pripravljajo tudi knjigo o Ljubljani, ki pa bo predvidoma izšla prihodnje leto.