Podvodni park je že prava uspešnica med potapljači. Foto: Jason Decaires Taylor
Podvodni park je že prava uspešnica med potapljači. Foto: Jason Decaires Taylor

Skulpturni vrt stoji sredi mezoameriškega koralnega grebena, drugega največjega koralnega grebena na svetu, ki se na jugu razteza vse do Hondurasa.
A kot številnim drugim koralnim grebenom tudi temu grozijo številne nevarnosti - od onesnaženja in segrevanja oceana do čezmernega ribolova. Temu dodajte še škodo, ki jo povzroča na 100.000 turistov, in postalo vam bo jasno, zakaj bi bili dnevi grebenu lahko šteti.

V Mehiki živeč britanski kipar Jason Decaires Taylor skuša to preprečiti na inovativen način - prek umetnosti, poroča National Geographic. V nacionalnem morskem parku Cancúna, na Isla Mujeres in na Punta Nizucu je postavil svojo veliko razstavo Tiha evolucija.
To je prvi projekt novega podvodnega muzeja MUSA (Museo Subacuático de Arte). Karibska instalacija naj bi v končni fazi pokrivala več kot 420 kvadratnih metrov, kar bi jo naredilo za "eno od največjih in najbolj ambicioznih podvodnih znamenitosti na svetu", kot piše v izjavi muzeja.
Razbremenitev naravnega grebena
Taylor upa, da bo s svojim projektom vsaj del 750.000 turistov, ki vsako leto obiščejo tukajšnji koralni greben, odvrnil od naravnega grebena in ga tako razbremenil.
"Skulpture so dejansko zasnovane tako, da bi postale umetne enote koralnega grebena. Cementna struktura je posebna vrsta, zasnovana tako, da privlači korale, te se nanj pritrdijo, rastejo in ustvarjajo različne formacije. To privabi ribe in druga morska bitja," razlaga Decaires Taylor. "Že zdaj v mojem parku živi na tisoče različnih rib. Tu so tudi jastogi, veliki roji angelskih rib in debel plašč alg."
Muzej že privablja vse večje število potapljačev. Obiskovalci lahko točko med Cancúnom in Isla Mujeres dosežejo le s čolnom.