Rimska podzemna postaja je hkrati arheološki muzej. Foto: EPA
Rimska podzemna postaja je hkrati arheološki muzej. Foto: EPA
Petdeset milijonov evrov vredno postajo bodo odprli jeseni. Kdaj bo Metro C dosegel srednjeveško mestno jedro, pa ne ve še nihče. Foto: EPA
Rim: Postaja podzemne železnice, ki je hkrati muzej

Po osemnajstih kilometrih predmestij in desetih letih gradnje je tretja linija podzemske železnice le dospela do mestnega obzidja. Rimski "Metro C" se pri svetem Janezu v Lateranu križa z linijo A - priložnost za postajo z bogato arheološko zbirko.

"Najpomembneje je, da do najdb nismo prišli po naključju. Rekonstruirali smo večtisočletno zgodovino delčka mesta, ki jo lahko zdaj pripovedujemo z eksponati," je povedal Francesco Prosperetti, arheološki nadzornik mesta Rim.

Smo na območju poslopij kmetijskega posestva z začetka štetja - zato tudi starorimske cevi za drenažo in namakanje nasadov. "Tu so gojili predvsem breskve, ki so jih v rimske dežele v času Oktavijana prinesli iz Perzije. Breskve so si lahko takrat privoščili le najpremožnejši," je preteklost orisala Rossella Rea, znanstvena direktorica gradbišča.

Arheološka plast sega tu več kot 20 metrov v globino, vse do tirov: skozi stoletja Italije, Papeške države in Rimskega cesarstva do Etruščanov in v predzgodovino. Petdeset milijonov evrov vredno postajo bodo odprli jeseni. Kdaj bo Metro C dosegel srednjeveško mestno jedro, pa ne ve še nihče.

"To najdišče nazorno prikazuje, kako so v poznejših obdobjih v poslopja vgradili del ostankov predhodnih poslopij," pojasnjuje profesor arhitekture na univerzi La Sapienza Filippo Lambertucci.

Toda medtem ko se Rim upravičeno baha z novo podzemno postajo, se mestna uprava sprašuje, kje pridobiti potreben denar za nujno obnovo starih dveh linij podzemne železnice. Zanjo potrebujejo milijardo in pol evrov, v mestni blagajni pa je za 14 milijard luknje.

Rim: Postaja podzemne železnice, ki je hkrati muzej