Na sejmu se za nove posle in turistično promocijo Slovenije trudi skupaj več kot 80 predstavnikov slovenskih turističnih krajev in organizacij, ki ponudbe hotelov in lokalnih posebnosti predstavljajo britanskim, pa tudi drugim tujim turističnim agencijam. Foto: Matjaž Ambrožič
Na sejmu se za nove posle in turistično promocijo Slovenije trudi skupaj več kot 80 predstavnikov slovenskih turističnih krajev in organizacij, ki ponudbe hotelov in lokalnih posebnosti predstavljajo britanskim, pa tudi drugim tujim turističnim agencijam. Foto: Matjaž Ambrožič
Turistični sejem v Londonu
Na svetovnem turističnem sejmu, ki ga gosti britanska prestolnica, naj bi sklenili za 2,3 milijarde evrov poslov. Tam se predstavlja tudi Slovenija, ki tokrat turiste vabi predvsem v Ljubljano, ki bo prihodnje leto slavila 2000. obletnico Emone. Foto: Matjaž Ambrožič
Slovenska turistična pisarna v Londonu si je prislužila drugo mesto v kategoriji nagrad za kakovostne ponudbe kratkih oddihov. Foto: Matjaž Ambrožič
Rimsko vino (pogreto vino z medom in črnim poprom) in martinova gos z rdečim zeljem in kandiranim sadjem, idrijski žlikrofi, ocvirkovka in kranjske pogačice so poleg izbranih slovenskih vin najbolj slastni utrinki s slovenskega razstavnega prostora v ExCelu. Foto: Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič
Matjaž Ambrožič na tuističnem sejmu v Londonu. Foto: Matjaž Ambrožič
Nagrada Sloveniji na svetovnem sejmu turizma

Ta je namenjena delujočim v turizmu, na strokovnem velesejmu pa se tradicionalno predstavijo malodane vse države, ki to gospodarsko vejo razvijajo načrtno. Vsako leto se v Londonu v tem času zbere skoraj 50 tisoč promotorjev, strokovnjakov za turistično trženje, predstavnikov regionalnih in nacionalnih turističnih organizacij ter novinarjev.

Na slovenskem razstavnem prostoru, ki je že desetletje na zelo vpadljivem mestu na severni ali kar evropski polovici razstavišča (njegova skupna velikost je 44 tisoč kvadratnih metrov), je tokrat posebej predstavljena prestolnica. Prihodnje leto bo Ljubljana v znamenju 2000. obletnice Emone in ob tem se v mestu pripravljajo številne prireditve. Prav tako bo ob koncu septembra leta 2014 svojo redno letno konferenco v Ljubljani pripravilo Združenje britanskih turističnih operaterjev ABTA (Association of British Travel Agents). S to konferenco si slovenski turizem obeta dodatno promocijo na trgu, ki je zanjo med tujimi peti najpomembnejši. Letno Slovenijo obišče približno 91 tisoč gostov iz Velike Britanije.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Karmen Novalič je povedala, da največja ovira ob prizadevanjih, da bi Slovenijo obiskalo še več Britancev, še vedno ostaja prevoz gostov v naše kraje. Tako si STO prizadeva, da bi nacionalnega letalskega prevoznika Adrio Airways britanskim ponudnikom turističnih storitev ponudili kot cenovno ugodnega čarterskega skrbnika za prevoze k nam.

Krovna slovenska turistična organizacija ima v Londonu tudi stalnega predstavnika, ki zaradi omejenih sredstev - podoben je primer iz Tokia - deluje na sedežu londonskega veleposlaništva Republike Slovenije. Sodelovanje med ministrstvom za zunanje zadeve in STO-jem je vzorno.

Londonska pisarna STO-ja, ki jo vodi Tine Murn, je na WTM-ju 2013 prejela tudi posebno priznanje, saj je bila med vsemi tujimi nacionalnimi turističnimi predstavništvi v Veliki Britaniji v zadnjem obdobju ocenjena kot druga najboljša.

Rimsko vino (pogreto vino z medom in črnim poprom) in martinova gos z rdečim zeljem in kandiranim sadjem, idrijski žlikrofi, ocvirkovka in kranjske pogačice so poleg izbranih slovenskih vin najslastnejši utrinki s slovenskega razstavnega prostora v ExCelu. Tam se za nove posle in turistično promocijo Slovenije trudi skupaj več kot 80 predstavnikov slovenskih turističnih krajev in organizacij, ki ponudbe hotelov in lokalnih posebnosti predstavljajo britanskim, pa tudi drugim tujim turističnim agencijam.

Med južnoameriškimi državami je še posebej lepo urejen razstavni prostor Peruja, ene ekonomsko najbolj perspektivnih držav sploh. Ekvadorski in čilski pa takoj za njim. Kostarika in Nikaragva izstopata med srednjeameriškimi deželami.

Združeni arabski emirati s supermodernim razstavnim prostorom dveh letalskih prevoznikov iz Dubaja in Abu Dabija povsem zasenčita svoje sosede na Bližnjem vzhodu oziroma na vzhodu Azije. Hotelska veriga Royal Tulip ima nov hotel v Badgadu. To je prenovljeni Al Rašid, po novem najbolj pravi turistični naslov, ki ga Iračani predstavljajo s posebno pozornostjo.

Med srednje- in daljnoazijskimi deželami so turistično najmočnejši Malezijci in Indonezijci, ki le nadgrajujejo zelo prepoznavne in pogosto zelo agresivne oglaševalske kampanje, sprožene v zadnjem desetletju.

Zanimiv je razstavni prostor s turistično ponudbo ene najbogatejših držav na svetu - Brunej. Tja vas z veseljem prepeljejo tudi z novim Boeingovim superletalom dreamliner, ki bo začel voziti na redni progi iz Londona v sultanat ob severni obali otoka Borneo že prihodnji mesec. Edina priporočljiva destinacija pa je njihov novi hotel, kakopak, s šestimi zvezdicami.

Zvezna država Teksas ter Chicago in San Francisco - ta se tokrat osredotoča na avtobusne obhode mesta - izstopajo med severnoameriško ponudbo.

Med evropskimi turističnimi destinacijami se najbolj mogočno predstavljata Italija in Španija. Balearski otoki posebej izpostavljajo zabavljaško Ibizo in najbolj luksuzne hotele. Belgijci vabijo na tradicionalne vaflje, njihov razstavni prostor pa je v znamenju čokoladnih pralinov in aromatiziranega piva. Belgijci imajo tri ločene stojnice, vsaka federalna regija ima svojo - flamska, valonska in še bruseljska.

Francija v ospredje svoje ponudbe letos postavlja slikovito Alzacijo. Rdeči pinot od tam je najboljše vino za pokušino v ExCelu v zadnjih dneh. Nov turistični logotip ima Srbija. Za najzabavnejši program v svojih razstavnih prostorih pa so poskrbeli Madžari in Čehi.

V torek so pred vhodom v razstavišče ExCel v vzhodnem Londonu protestirali aktivisti z Maldivov. Ti so pozivali k bojkotu sodelovanja z vlado te otoške države. Državna blagajna Maldivov se napaja skoraj izključno s prihodki od turizma. Protestniki so opozarjali na nedemokratične razmere, ki vladajo na tem rajskem otoku v Indijskem oceanu in predvsem na brutalnost, ki jo nad domačini izvaja maldivijska policija.

Matjaž Ambrožič

Nagrada Sloveniji na svetovnem sejmu turizma