Tempelj Baphuon je bil zaradi restavracije zaprt več deset let. Foto: EPA
Tempelj Baphuon je bil zaradi restavracije zaprt več deset let. Foto: EPA

Obnova spomenika iz 11. stoletja, ki je po bolj znanem Angkor Watu eden največjih in najbolj znanih kamboških templjev v regiji Angkor, je rezultat pol stoletja dolgih prizadevanj restavratorjev, ki so z razpadajočega svetišča odstranili 300.000 blokov peščenjakov in jih nato znova sestavili.

Slovesnosti ob odprtju v turističnem središču Siem Reap na severozahodu države, ki se je je udeležilo na tisoče Kambodžanov, sta se udeležila tudi kamboški kralj Norodom Sihamoni in francoski premier Francois Fillon. "Delo v Baphuonu je bilo izjemno," je dejal Fillon ob odprtju, kralj Sihamoni pa je izrazil globoko hvaležnost Franciji, ker je prispevala deset milijonov evrov.

Obnovo prekinila državljanska vojna
Ekipa arheologov pod francoskim vodstvom je Baphuon razstavila v 60. letih, ker je razpadal, in njegove številne kamnite bloke "shranila" v okoliški džungli. Prizadevanja, da bi znova zgradili piramidno strukturo, je v 70. letih prekinila državljanska vojna. Projekt, ki je postal znan kot največja tridimenzionalna sestavljanka (ang. puzzle) na svetu, so spet zagnali leta 1995.

Francoski premier Fillon je ob tem napovedal, da se bodo francoski arheologi zdaj posvetili 2,7 milijona evrov vredni restavraciji zahodnega templja Mebon v parku Angkor.