Letos bo na hrvaški obali zagotovo letovalo manj turistov kot lani in prejšnja leta. Foto: EPA
Letos bo na hrvaški obali zagotovo letovalo manj turistov kot lani in prejšnja leta. Foto: EPA
Dobra novica za Ruse in Ukrajince: Na Hrvaško bodo lahko poleti potovali brez vizumov. Foto: EPA

Akcijski načrt, ki se imenuje "Ostanimo globalno konkurenčni tudi v 2009 in 2010", temelji na odpravi vizumov v turistični sezoni (med 1. majem in 31. oktobrom) za Rusijo in Ukrajino, umikanju dela stroškov v turističnem sektorju, kot so plačilo za avtorske pravice hrvaški različici Sazasa, naročnino za javno televizijo ali spomeniško rento, več denarja pa bodo vložili tudi v promocijo turizma. Minister za turizem Damir Bajs je napovedal, da bo država kar potrojila denar za turistično oglaševanje, v kampanjo pa bodo vključili številne znane osebnosti.

Poleg odprave vizumov za ruske in ukrajinske državljane vlada razmišlja tudi o sprostitvi vizumskega režima za državljane Indije, Kitajske, Južnoafriške republike, Jordanije, Katarja, Kuvajta, Omana in Združenih arabskih emiratov, govori pa se tudi o dovoljenju prometa za starejša ruska letala, kar so storile tudi nekatere članice Evropske unije.

Brez vstopnin, nižje parkirnine
Vlada se kljub številnim ukrepom ni odločila za znižanje davka na dodano vrednost z 22 na deset odstotkov za turistične dejavnosti, lokalnim skupnostmi pa so predlagali, da naj parkirnine zmanjšajo za četrtino sedanje vrednosti. Ministrstvo za turizem načrtuje še, da med turistično sezono ne bodo pobirali vstopnin za muzeje. Vlada je zasebnikom priporočila tudi, naj ne dvigujejo cen v svojih turističnih zmogljivostih, ampak naj jih prilagodijo tržnim razmeram, saj bi nerealno visoke cene škodile tako zasebnikom kot celotnemu turizmu.

Prihodkov od turizma bo bistveno manj
Kljub protirecesijskim vladnim ukrepom na področju turizma so izgube v letošnji sezoni neizogibne. Ukrepi bodo sicer pomagali turizmu, da z manj bolečinami prestane krizo, a bo gostov zagotovo manj kot lani. Večernji list poroča, da bodo prihodki tudi ob najbolj optimističnih uradnih napovedih, da se bo število turistov letos zmanjšalo le za tri odstotke v primerjavi z lanskim letom, lahko do 15 odstotkov manjši. Namesto lanskih sedem milijard evrov bi lahko Hrvaška letošnje turistično leto sklenila s 700 milijoni ali celo milijardo evrov manj prihodkov kot lani.

Hrvaški mediji poročajo tudi, da vlada razmišlja, da bi prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah omilila in namesto od 1. junija nedeljsko delo trgovcem dovolila že od 1. maja.

B. T.