Od začetka junija bo tudi največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija sezonsko zvišal cene svojih storitev, a bo tudi okrepil trajektne in katamaranske linije proti številnim hrvaškim otokom, pravijo v družbi. Foto: BoBo
Od začetka junija bo tudi največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija sezonsko zvišal cene svojih storitev, a bo tudi okrepil trajektne in katamaranske linije proti številnim hrvaškim otokom, pravijo v družbi. Foto: BoBo

Na avtocestah v hrvaški Istri (znanih tudi kot istrski ipsilon) je treba od srede odšteti 47 kun (6,20 evra), za osebna vozila na poti od Umaga do Pulja 26 kun in od predora Učka do Pulja 59 kun. Cen ne bodo zvišali uporabnikom elektronskega plačevanja cestnin (ENC).

Na 141 kilometrih avtocest v hrvaški Istri je največji koncesionar francosko podjetje Bouygues, ki je podražitev upravičilo z večjimi potrebami za vzdrževanje avtoceste in krepitvijo varnostnih ukrepov med poletjem - med poletjem imajo namreč povprečno 60.000 vozil dnevno, medtem ko imajo v drugih mesecih povprečno 25.000 vozil dnevno.

Direktor Bina Istre Christian Santaleza je dejal, da večji promet zahteva tudi več delavcev za nadzor in varnost prometa ter na cestninskih postajah. Do konca leta načrtujejo tudi nadaljevanje gradnje štiripasovnice od Pazina proti predoru Učka. Santaleza je poudaril, da je bilo na istrskem ipsilonu v preteklih petih letih več kot 45 milijonov vozil ter da so na svojih štiripasovnicah imeli le eno prometno nesrečo z najhujšimi posledicami.

Dražje tudi vožnje s trajekti
Od začetka junija bo tudi največji hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija sezonsko zvišal cene svojih storitev, a bo tudi okrepil trajektne in katamaranske linije proti številnih hrvaškim otokom. Tako bo za prevoz osebnega avtomobila s štiričlansko družino z dvema otrokoma do 12 let odslej za trajekt iz Brestove pri Labinu do Porozine na otoku Cresu treba plačati 159 kun (21 evrov), kaže spletni cenik Jadrolinije.

Za trajekt iz Valbiske na otoku Krku do Meraga na otoku Cres bo štiričlanska družina v osebnem avtomobilu odštela 169 kun (22,35 evra), iz Valbiske do Loparja na otoku Rabu pa 337 kun (44,55 evra).

Iz Zadra do otoka Silbe stane trajekt 273 kun (36 evrov). Najdražji trajekti plujejo iz Splita proti otokom Vis, Korčula in Lastov. Do glavnega mesta otoka Vis stane trajektni prevoz za štiričlansko družino v osebnem avtomobilu 532 kun (70,30 evra), do Vele Luke na Korčuli in Lastova pa 734 kun (97 evrov). V Jadroliniji poudarjajo, da je sezonsko zvišanje cen nespremenjeno od leta 2010. Letos bodo višje cene veljale do 2. oktobra.