Tower Infinity v svoji 'najvidnejši' podobi, z ugasnjenim LED-sistemom na pročelju. Foto: Youtube
Tower Infinity v svoji 'najvidnejši' podobi, z ugasnjenim LED-sistemom na pročelju. Foto: Youtube
Tower Infinity
Videz stolpa z ugasnjenim LED-sistemom (levo), s 30 odstotki energije (v sredini) in s 100 odstotki energije (desno). Foto: Youtube

Kaj, kako? Ameriško arhitekturno podjetje GDS Architects je prepričalo vlado v Seulu, da je to mesto pravo za njihovo zamisel. Govorimo o zgradbi z uradnim imenom Tower Infinity, ki bo visoka 450 metrov in bo imela tretjo največjo razgledno ploščad na svetu. Navadnemu smrtniku je nekoliko nerazumljiva le odločitev, da bo "nevidna" stavba stala v bližini velikega mednarodnega letališča Inčeon v bližini Seula. Pa prav letališča ...

Lahko bodo projicirali, kar bodo želeli
A če bi stolp imel le te značilnosti, se ne bi kaj dosti razlikoval od drugih novogradenj po svetu. Glavni čar stolpa bo njegova "nevidnost". Naj razložimo - stolp bo imel stekleno pročelje, učinek "nevidnosti" pa bodo dosegli z visoko tehnološkim sistemom z LED-zasloni. Veliko število kamer bo v realnem času predvajalo podobe iz notranjosti stavbe ali neba na njeno pročelje.

Na neki način bo šlo na optično iluzijo - ali umetniško kamuflažo, kot pravijo nekateri. Kamere bodo nameščene na treh različnih višinah na vseh šestih stranicah stavbe in bodo posnele vse, kar se bo v tistem trenutku dogajalo v okolici. Prizori pa bodo predvajani na treh površinah stavbe, na vsaki površini bo nameščenih 500 vrst LED-zaslonov. Z digitalno obdelavo bodo vse podobe pretvorjene v pravo merilo, obrnjene in združene, da bodo sestavile enotno panoramsko sliko, ki bo vidna na omenjenih LED-zaslonih. S tem bo ustvarjena iluzija nevidnosti. Na pročelju bodo lahko predvajali tudi vse, kar se bo v tistem trenutku dogajalo znotraj njenih zidov, ogromno površino pa bodo uporabljali tudi za reklamne napise in prenose pomembnih dogodkov.

Pa bodimo vidni 10 odstotkov, 30 odstotkov ...
To pa še ni vse - upravljavci zgradbe se bodo lahko vsak hip odločili, koliko električne energije porabiti za ves sistem, s tem pa se bo spreminjala tudi stopnja vidnosti oziroma "nevidnosti" stolpa.

Korejci in arhitekti so načrte za to novost razgrnili nedavno, nihče izmed njih pa ni želel določiti datuma, kdaj naj bi bil Tower Infinity dokončan. V stolpu bo sicer večina prostorov namenjena zabavi in prostemu času, saj bodo postavili več razglednih ploščadi, kinodvorane, zabaviščni park, vodni park ter veliko restavracij in lokalov.

Čeprav višina ni glavna značilnost južnokorejske novogradnje, pa vsekakor ni zanemarljiva. S 450 metri bo Tower Infinity postal šesti najvišji stolp na svetu.

Predstavitev stolpa (v angleškem jeziku) si oglejte spodaj.