Bohinj ponuja možnosti aktivnega preživljanja dopusta za vso družino, je zapisal Lonely Planet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bohinj ponuja možnosti aktivnega preživljanja dopusta za vso družino, je zapisal Lonely Planet. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bohinjska neokrnjena narava. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Med razlogi avtorji priljubljenega turističnega vodnika izpostavljajo neokrnjeno naravo, možnosti dejavnega preživljanja dopusta za vso družino in konkurenčno ponudbo na področju kulinarike.

"Novica je prišla v pravem času. Gre za potrditev, da imamo prave cilje in da razvijamo kakovostne turistične produkte," je ob objavi seznama poudaril direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Med produkti je izpostavil Zlatorogovo pravljično deželo, mednarodni festival alpskega cvetja, festival za otroke Bo Fejst ter razvoj blagovne znamke Bohinjsko/From Bohinj. Vse to je po njegovem mnenju dokaz, da so družine ena izmed glavnih ciljnih skupin bohinjskega turizma.

Pri Lonely Planetu so pri iskanju najprimernejših lokacij za družinski turizem v Evropi našli veliko magičnih krajev: take s slovitimi gradovi, čudovito naravo, možnostjo doživetij za vso družino ali dejavnosti, ki bodo pritegnile najmlajše.

Bohinj, označen kot alpski biser, se je na lestvico med drugim uvrstil ob madžarski Budimpešti, britanskem Kentu, nemškem Schwarzwaldu, španski Ibizi in irski grofiji Kerry.

V Lonely Planetu zagotavljajo, da so družine, ki se napotijo do Bohinja, bogato nagrajene. Bohinjsko jezero, obdano z Julijskimi Alpami in Triglavom, najvišjim vrhom Slovenije, ponuja sanjske razglede in veliko možnosti za dejavno počitnikovanje.

"V Bohinju družine najdejo popoln kraj za dejavne počitnice," poudarjajo avtorji Lonely Planeta. Živahni mladi popotniki imajo možnost veslanja v kajakih, gorskega kolesarjenja, pohodov do slapov, vožnje z žičnico in plavanja.

Otroci in mladi bodo ob tem uživali ob pici in sladoledu, medtem ko si bodo odrasli lahko privoščili lokalne specialitete. Vse našteto je ob tem dostopno ceneje kot v primerljivih destinacijah v drugih alpskih državah.

Zaradi gorskega okolja lahko obiskovalci pričakujejo nižje temperature kot na obali, občasno pa tudi dež. A deževen dan ni težava - Lonely Planet izpostavlja možnost uporabe pokritega vodnega parka ali izlet v prestolnico.