Turkmenijo je Jeppesen uvrstil na tretje mesto držav, ki jih je vredno obiskati, čeprav med turisti niso priljubljene. Foto: Reuters
Turkmenijo je Jeppesen uvrstil na tretje mesto držav, ki jih je vredno obiskati, čeprav med turisti niso priljubljene. Foto: Reuters
Ferski otoki
Na seznam je uvrstil tudi Ferske otoke. Foto: Reuters

"Na začetku je težko, ker le redki verjamejo vate in v tvojo idejo," je po končani poti povedal Jeppesen, ki priznava, da si sveta ne bi mogel ogledati brez pomoči pokroviteljev. Na pomoč so mu namreč priskočile nekatere letalske družbe in hotelske verige. Vseeno pa Jeppesen pravi, da se da svet videti z malo denarja v žepu: "Letel sem z nizkocenovnimi letali, veliko sem štopal, jedel sem poceni hrano iz supermarketov in prebival pri domačinih."

Čeprav so ga na poti najbolj navdušile Južnoafriška republika, Dubaj, Italija, Avstralija in Nova Zelandija, je Jeppesen sestavil seznam desetih držav, ki so vredne obiska, a se po navadi ne znajdejo med bolj priljubljenimi turističnimi destinacijami.

Ne sodi države na podlagi novic v medijih
Na prvo mesto je uvrstil Ruando, ki ji na drugem in tretjem mestu sledita Butan in Namibija. Do desetega mesta pa se zvrstijo še Turkmenija, Severna Koreja, Vanuatu, Jemen, Iran, Zveza Dominika in Ferski otoki, poroča Independent.

Vse države pa ga niso navdušile, pravi Jeppesen, če bi se na pot odpravil še enkrat, bi se ognil Južnemu Sudanu, saj je bilo potovanje po državi, ki je samostojnost razglasila šele leta 2011, izredno nevarno.

Jeppesen, ki se bo kmalu znova odpravil na pot, saj na doma ne zdrži dolgo, pravi, da se je na potovanju tudi veliko naučil: "Nikoli ne smeš soditi države po tem, kar slišiš v medijih, ljudje ne poznajo sveta, zato jih je strah. Somalijo imam v krasnem spominu, v Iranu pa sem srečal najprijaznejše ljudi na svetu."