Veliki kitajski zid, najdaljši gradbeni podvig človeštva. Foto: EPA
Veliki kitajski zid, najdaljši gradbeni podvig človeštva. Foto: EPA

Najnovejše ugotovitve so pokazale, da zid v dolžino meri 21.196,18 km, poročanje kitajske tiskovne agencije Šinhua povzema BBC. Hkrati je bila zdaj prvič izračunana tako točna številka o dolžini zidu. Po prejšnji študiji iz leta 2009 naj bi bil dolg "le" okrog 8.850 km.

Prejšnje ocene dolžine so temeljile predvsem na zgodovinskih zapisih, arheološka raziskava iz leta 2007 pa je zdaj pokazala drugače. Preučili so kar 43.721 točk, na katerih so odkrili ostanke zidu.

Največjo zgradbo izpod človeških rok na svetu so zgradili, da bi zaščitili kitajsko severno mejo. Zid je nastajal od okrog leta 500 pr. n. š. pa vse do 17. stoletja n. š.

Ohranjenega je le 8,2 odstotka zidu, ki je od leta 1987 na Unescovem seznamu krajev svetovne dediščine, večina konstrukcije pa je v zelo slabem stanju. Številni pozivajo, da bi si zaradi izjemne zgodovinske vrednosti zid zaslužil boljše vzdrževanje, kot mu ga namenjajo kitajske oblasti.

Čeprav so znanstveniki že večkrat ovrgli mit, da je Kitajski zid viden celo iz vesolja, številni še vedno verjamejo, da drži.