Zadovoljna Bill Richardson in Richard Branson ob novem vesoljskem letališču v žgoči puščavi Nove Mehike. Foto: EPA
Zadovoljna Bill Richardson in Richard Branson ob novem vesoljskem letališču v žgoči puščavi Nove Mehike. Foto: EPA
Virgin Galactic, zadnji iz serije Virgin britanskega magnata Bransona. Foto: EPA

Tamkajšnji guverner Bill Richardson, sicer znan ljubitelj vsega vesoljskega, se spominja, ko je astronavt Alan Shepard prvič dosegel vesolje in se je človek prvič sprehodil po Luni. Tudi Richardson si želi videti galaksijo, a ni pripravljen biti med prvimi potniki na Bransonovi turi.
Branson in Richardson sta se pred petimi leti dogovorila, da zgradita prvo vesoljsko letališče na svetu. Zdaj ko je steza 60 kilometrov severno od Las Cruces zgrajena, terminal in hangar pa skoraj dokončana, vidi dvojica svoje partnerstvo kot velik mejnik prestižne vesoljske turistične industrije. Le vprašanje časa je (pa še to ne veliko), preden industrija steče, menijo strokovnjaki.
"Sanje so postale resničnost. Zgodilo se je. Nova Mehika bo vodila v vesoljskem turizmu," je prejšnji teden na tri kilometre dolgi stezi v Spaceport America razglasil Richardson.

Vrsta za zvezde
Ob guvernerju je stalo 130 novinarjev z vsega sveta, skupina britanskih šolarjev, več 10 ljudi, ki so že plačali zajetne pologe, da bi bili med prvimi strankami Virgin Galactica, in nekdanji Nasin astronavt Buzz Aldrin, ki se je leta 1969 sprehodil po Luni.
Branson in Richardson napovedujeta, da bo ta kraj na jugu Nove Mehike vroča točka v prihodnjih 9-18 mesecih. A nikakor ne bo edina. Komercialna vesoljska industrija se naglo razvija, številne (pretežno ameriške) družbe pa kar tekmujejo med sabo za primat in za to, katera bo prva začela prodajati sedeže na svojih plovilih.

Lori Garver iz Nase poroča, da nedaven porast v razvoju komercialne vesoljske industrije popolno sovpada z namero agencije, da bi delala tesneje z zasebnim sektorjem. Prejšnji mesec je kongres potrdil zakonodajo, ki potrjuje namero predsednika Baracka Obame, da uporabi komercialne prevoznike za prevoz ljudi v vesolje.
Po 50 letih Nasinega raziskovanja vesolja morajo po besedah Garverjeve "zaupati, da so verodostojni, inovativni, podjetni in drzni posamezniki in skupine pripravljeni, voljni ter sposobni prejeti štafetno palico".

Vesoljsko letališče naj bi po njenih besedah ponudilo zagon komercialni vesoljski industriji, poleg tega pa spodbudilo še več zasebnega zanimanja in kompetitivnosti v vesoljskem turizmu.