Westminstrska opatija - prizorišče kraljevske poroke. Foto: EPA
Westminstrska opatija - prizorišče kraljevske poroke. Foto: EPA
Zaroka Williama in Kate je bila v Veliki Britaniji novica leta. Foto: EPA
London je že tako ena bolj priljubljenih evropskih prestolnic. Foto: EPA

Za nekatere televizijski prenos poroke preprosto ni dovolj, zato se namerava na tisoče obiskovalcev z vsega sveta podati v britansko prestolnico, kjer si bosta 29. aprila William in njegovo dolgoletno dekle obljubila večno zvestobo. To pomeni glavni zadetek za londonske hotele, še posebej tiste v bližini Westminstrske opatije, kjer bo kraljevski obred.

"Povpraševanje je neverjetno," je po poročanju CNN-a povedala Susie Worthy, direktorica Noteworthy Events, ameriške potovalne agencije, ki se specializira za Veliko Britanijo. "V Londonu imam pisarno z osmimi uslužbenkami, ki vse mrzlično iščejo nastanitvene možnosti." Iskanje ni omejeno le na hotelske sobe, ampak tudi na zasebna stanovanja, iz katerih bodo stranke lahko opazovale s poroko povezane slovesnosti.
Povpraševanje že primerjajo s tistim v Washingtonu ob predsedniški inavguraciji Baracka Obame. "Sobe bodo vedno na voljo. Vprašanje je, koliko ste pripravljeni odšteti zanjo?" pravi Jan Freitag iz STR Global, družbe, ki zbira podatke za hotelsko industrijo.
Hoteli zaračunavajo "Katino ceno"
Tisti, ki bi na vsak način radi v živo prisostovali poroki, so začeli klicariti agencije takoj po napovedi datuma velikega dogodka. Ni trajalo dolgo, da je veliko zanimanje pripeljalo do visokih cen. The London Evening Standard tako poroča, da naj se obiskovalci pripravijo, da bodo v nekaterih prestižnejših hotelih plačevali tako imenovano "Kate rate", kar bi prevajali kot "Katino ceno". Cene so se namreč za konec aprila kar podvojile in zdaj dosegajo tudi več sto funtov na noč.
A kljub temu londonski hoteli poročajo o izjemno visokem porastu rezervacij za kraljevsko poroko, številni so celo že razprodani. Zato ljudem svetujejo, naj si poiščejo namestitev zunaj mesta in pripotujejo v prestolnico šele na dan poroke.

Prenočujte raje zunaj mesta
Nekatere družbe za čas poroke oglašajo posebne ponudbe. British Airways tako ponuja počitniški paket "Royal Wedding weekend", po ceni od 613 evrov dalje. Cena vključuje povratni polet iz New Yorka in tri prenočitve v hotelu v Londonu. Go-today.com, spletna potovalna agencija, ponuja paket, ki vključuje povratno letalsko karto iz New Yorka in šest prenočitev v londonskem hotelu - od 822 evrov dalje.
Če se odločite bivati zunaj Londona, so v okolici številna slikovita stara mesteca, kot denimo Henley-on-Thames ali Marlow, od prestolnice oddaljena le slabih 50 kilometrov. In povezave z Londonom so dobre.
Poroka bo le leto pred poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu 2012, isto leto pa praznuje še britanska kraljica Elizabeta II. svojo diamantno obletnico - 60 let na prestolu.