V Štanjelu v soboto od 13. ure dalje pripravljajo predstavitev sodelujočih gostincev, predstavili se bodo domači kamnoseki, kupiti pa bo mogoče tudi kmečke dobrote. Foto: BoBo
V Štanjelu v soboto od 13. ure dalje pripravljajo predstavitev sodelujočih gostincev, predstavili se bodo domači kamnoseki, kupiti pa bo mogoče tudi kmečke dobrote. Foto: BoBo


"Kraški gostinci že desetletja dokazujejo, da kraška kulinarika nista le pršut in teran, pač pa še mnogo drugega in dobrega. Zemlje je na Krasu malo, vendar je tu povsem specifično podnebje, zaradi katerega so pridelki, ki zrasejo na Krasu, nekaj povsem drugega, drugačnega," je na današnji uvodni slovesnosti dejal župan Občine Sežana Davorin Terčon.

Pritrdil mu je župan Občine Komen Marko Bandelli. Spomnil je, da na Krasu ni industrije, zato je turizem zelo pomemben: "Kulinarika je ena od dejavnosti, ki na Kras lahko pripeljejo še več obiskovalcev, saj jim lahko tu ponudimo nekaj, česar drugje ne dobijo - poleg dobre hrane tudi edinstveno pokrajino."

Ob letošnji obletnici so prvič podelili nagrado Ambasador kraške kuhinje. Naziv je prejela Ada Špacapan iz Komna, ki je bila pobudnica Meseca kraške kuhinje.

"Ado poznajo ne le tisti, ki so kakorkoli povezani s kulinariko, pač pa malodane vsi Kraševci, saj je večina med nami že uživala v njenih mojstrovinah na krožniku v gostilni, ki ji s svojo izvirnostjo in kvaliteto daje nesporen pečat," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Predsednica društva Planta Sandra Pelicon pa je v svojem nagovoru poudarila tudi pomen prireditve za sodelovanje turističnih ponudnikov na Krasu. "Tega je iz leta v leto več, vendar še vedno manj, kot bi si želeli," je dejala Peliconova. Sodelovanje bi radi razširili tudi onstran državnih meja, prve zametke so pred leti tam že naredili.

"Jesenska kraška kuhinja ostaja osrednja vez, ki pomaga ohranjati kraško kulinariko živo, privablja obiskovalce in povezuje aktivne domačine. Je plod dela in predanosti, zagnanosti in kraške trme," je še poudarila predsednica društva, ki napoveduje širitev teh dogodkov v prihodnjih letih.