Prek ljubljanskega letališča je lani potovalo 1,44 milijona potnikov, kar je 9,9 odstotka več kot leta 2014. Foto: BoBo
Prek ljubljanskega letališča je lani potovalo 1,44 milijona potnikov, kar je 9,9 odstotka več kot leta 2014. Foto: BoBo

Večina potnikov je potovala prek ljubljanskega letališča, kjer se je število rednih poletov povečalo, število posebnih pa zmanjšalo, število potnikov pa se je povečalo za 9,9 odstotka, na 1,44 milijona. Na ljubljanskem letališču so večino ali 90 odstotkov predstavljali redni poleti, katerih število se je povečalo za približno 12 odstotkov, medtem ko je število posebnih poletov upadlo za približno osem odstotkov.

Največ potnikov, 18 odstotkov, je potovalo na relacijah med Slovenijo in Nemčijo (podatki so za redne polete), sledilo je Združeno kraljestvo. Med obema državama je število potnikov poraslo za dobrih osem oz. skoraj 13 odstotkov. Najbolj se je število potnikov povečalo na relacijah med Slovenijo in Švico (za 41 odstotkov), upadlo pa na relacijah med Slovenijo in Rusijo (za 24 odstotkov).

Lani trikrat več potnikov v Izrael oz. iz Izraela
Pri posebnih poletih je lani največ potnikov potovalo na relacijah med Slovenijo in Grčijo (44 odstotkov) ter Turčijo (14 odstotkov). Največji porast potnikov je bil na relacijah med Slovenijo ter Izraelom, kjer se je povečal za skoraj trikrat, največji upad pa na relacijah med Slovenijo in Tunizijo, kjer je padel na tretjino števila iz leta 2014.

Količina blaga, naloženega in razloženega z letal, se je na ljubljanskem letališču lani v primerjavi s predlani povečala za tri odstotke, na 10.099 ton. Pri tem je bila skorajda vsa količina blaga prepeljana z rednimi poleti.

Letalski prevoznik Adria Airways je lani prepeljal 1,28 milijona potnikov ali 15 odstotkov več kot predlani ter 1.325 ton blaga ali pet odstotkov manj kot leto prej, so še navedli statistiki.