Pogled na pravljično libijsko puščavo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Pogled na pravljično libijsko puščavo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Libija se ponovno predstavlja na svetovnem turističnem odru. Foto: EPA

A sodeč po anketi, izvedeni med 1.300 turističnimi predstavniki, ki so se udeleževali konference v Londonu, jih je več kot polovica prepričanih, da ima Libija možnost, da postane priljubljena turistična točka, le deset pa jih je to idejo povsem zavrglo.

"Libija bi lahko postala ena od najvznemirljivejših turističnih destinacij prihodnosti," je povedal direktor turistične borze Simon Press. "Mnogo destinacij, kot sta, denimo, Vietnam in Hrvaška, se je s konfliktnih območij repozicioniralo v vroče turistične destinacije, in nobenega razloga ni, zakaj ne bi, čez čas, Libiji uspelo enako."

Na MMC smo pred leti objavili 2 fotoreportaži iz Libije:
- Libija iz kamelje perpektive

- Libija, spregledani biser

Država slovi po svojih starodavnih ruševinah, pri čemer je najbolj znana Leptis Magna, ena od petih libijskih atrakcij, uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine. Nekdanje starorimsko mesto, zgrajeno leta 1100 pred našim štetjem, leži okoli 130 kilometrov vzhodno od prestolnice Tripolis. Druge ruševine lahko najdemo še blizu današnjega Šahhata (Cyrene) in v Sabrati na severozahodu države.

Sproščeno vzdušje starega sveta
Tripolis slovi po svoji utrjeni medini (starem delu mesta, op. a.) in sproščenem ambientu starega sveta, krasi pa jo vrsta velikih mošej, kipov in vodnjakov. Aktivne popotnike vabi pogorje Acacus, blizu alžirske meje, znano po svojih peščenih sipinah, globokih soseskah in jamskih slikarijah, medtem kosta bili oazni mesti Ghadames in Ubari običajna postanka na turah po Libiji pred lansko državljansko vojno.

Kot že navedeno v uvodu, je vključitev Libije na svetovno borzo v Londonu, milo rečeno, nenavadna, saj Britancem toplo odsvetujejo vsa, razen nujnih potovanj v Zuvaro, Az Zavijo, Tripolis, al Hums, Zlitan, Misrato in obalna mesta.
Opozorilo zunanjega ministrstva pomeni, da bodo imeli britanski potniki velike težave najti zavarovanje. Je pa res, da so pri British Airwaysu ponovno vzpostavili letalske povezave s Tripolisom. Potovanja v Libijo zaradi varnostnih razlogov prav tako odsvetujejo na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve.