Ljubljana se je uvrstila med finaliste evropskega tekmovanja. Foto: BoBo
Ljubljana se je uvrstila med finaliste evropskega tekmovanja. Foto: BoBo

Finalisti bodo 24. maja žiriji, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, Odbora regij, Evropske agencije za okolje, lokalnih oblasti za trajnostni razvoj, konvencije županov in evropskega urada za okolje, predstavili svojo vizijo, potencial, da postanejo vzor drugim mestom, in svojo komunikacijsko strategijo.

Končna odločitev žirije, katero mesto bo prejelo naziv zelene prestolnice Evrope za leto 2015, pa bo znana 14. junija v Franciji na uradni podelitvi nagrade, ki jo bo gostila trenutna zelena prestolnica Evrope, Nantes.

To nagrado je do zdaj dobilo pet mest: Stockholm leta 2010, Hamburg leta 2011, Vitoria-Gasteiz leta 2012, Nantes leta 2013 in Köbenhavn leta 2014.

Nagrado podelijo mestu, ki prednjači po okoljski prijaznosti mestnega življenja. Najprej odbor strokovnjakov oceni mesta glede na 12 okoljskih kazalnikov, potem pa žirija ovrednoti, v kolikšni meri mesta dosegajo visoke okoljske standarde, njihovo zavezanost trajnim in ambicioznim ciljem za nadaljnje izboljšanje varstva okolja in trajnostni razvoj ter v kolikšni meri lahko ta mesta delujejo kot vzor drugim in spodbujajo najboljše prakse v drugih evropskih mestih.