V Ljubljani bodo naziv, ki ga je mesto osvojilo junija 2014 v Köbenhavnu, proslavili s številnimi dogodki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Ljubljani bodo naziv, ki ga je mesto osvojilo junija 2014 v Köbenhavnu, proslavili s številnimi dogodki. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije, ki z nazivom vsako leto nagradi mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k velikopoteznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je Ljubljana naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju.

Ljubljana se iz mesta, v katerem so prevladovali avtomobili, spreminja v mesto, kjer imajo prednost sredstva javnega prevoza, pešci in kolesarji, še piše v obrazložitvi.

Ljubljanska občina bo naziv proslavila s številnimi akcijami in dogodki, vsak mesec pa bo v ospredje postavila eno okoljsko temo. Januarja bo to pametno ravnanje z odpadki. Vzpostavila je tudi novo spletno stran, s katero želi spodbuditi čim več ljudi k soustvarjanju zelene družbe.

Kot so poudarili na občini, se zavedajo pomena odgovornega in do okolja prijaznega delovanja, zato so izpostavili rubriko Bodi zeleno aktiven, v kateri lahko vsak z majhnimi spremembami prispeva k izboljšanju kakovosti življenja v Ljubljani.

Poleg Ljubljane so se med finaliste za letošnji naziv uvrstili še Essen (Nemčija), Nijmengen (Nizozemska), norveška prestolnica Oslo in Umea na Švedskem.

Evropska komisija je naziv Zelena prestolnica prvič podelila leta 2010, ko ga je prejel Stockholm, doslej pa so se z nazivom lahko pohvalili še Hamburg, Victoria-Gasteiz, Nantes, Köbenhavn in Bristol.