Hoteli v Cancunu so za praznike polni. Foto: EPA
Hoteli v Cancunu so za praznike polni. Foto: EPA
Med varnejšimi predeli je tuldi Baja California, kjer je tudi priljubljeno letovišče Cabo San Lucas. Foto: EPA
Mamilarsko nasilje mehiškemu turizmu ni škodilo. Foto: EPA

Slovito letovišče Cancun na karibski obali, obala Riviera Maya in pacifiško letovišče Puerto Vallarta so se namreč uvrstili med letošnje "top" destinacije potovalne spletne strani Orbitz, ki seznam sestavlja na podlagi letalskih in hotelskih rezervacij.
Na pacifiški obali župan Acapulca Jose Luis Avila Sanchez napoveduje ogromen obisk mehiških dopustnikov, hoteli pa so za božično-novoletne praznike popolnoma polni.
Po besedah turističnih zvez Mehike in ZDA so potovanja v Mehiko v porastu, saj večina želi izkoristiti nizke cene tropskih počitnic. V prvih 10 mesecih leta 2010 je bil tako dohodek od turizma za 7,1 odstotka večji od tistega v enakem obdobju lani, obiskovalci pa so v državi porabili 9,8 milijarde dolarjev.

Porast letalskih povezav
Varnost je težava "le v nekaterih delih Mehike", nasilje pa "ni prizadelo večjih turističnih območij v državi", je povedal Miguel Torruco Marques, predsednik nacionalne turistične zveze. Pri zvezi predvidevajo, da bo do konca leta 2010 v Mehiki dopustovalo okoli 22,4 milijona tujcev, kar je skoraj 5-odstotni porast v primerjavi z lanskim letom. Tudi letalski promet v Mehiko se je letos povečal za 6 odstotkov.
Največji delež tujih turistov predstavljajo Američani, kar pravzaprav ni čudno. Za polet iz zasneženega Denverja v Koloradu do sončnega Cancuna skupaj s petimi nočitvami v hotelu bo Američan odštel 823 dolarjev (za primerjavo: slovenske agencije ponujajo 14 dni Cancuna skupaj z letalsko vozovnico že za 938 evrov). Potovanje iz ZDA na kakšno karibsko destinacijo bi stalo dvakrat toliko.
Ameriške potovalne agencije sicer priznavajo, da so morale svojim strankam kar dolgo razlagati, da je Riviera Maya od nemirnega obmejnega območja zelo oddaljena. Vsi pa očitno vseeno niso prepričani o varnosti potovanj v Mehiko. Teksaški urad za javno varnost je tako svojim prebivalcem prejšnji teden zaradi nasilja mamilarskih kartelov na severu in tudi v turističnih mestih, kot je Acapulco, odsvetoval potovanja v Mehiko.

Najdite miren kotiček
Mehiška vlada po drugi strani prepričuje potencialne obiskovalce, naj "kar govorijo z milijoni Američanov, Kanadčanov in drugih tujih turistov, ki so bili pri njih", da bodo videli, da ni razlogov za strah. Večina nasilja naj bi se namreč dogajala med mamilarskimi karteli.
Od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderon sprožil vojaško ofenzivo proti kartelom, je v z mamili povezanim nasiljem umrlo že več kot 30.000 ljudi.
Stopnja nasilja se po državi zelo razlikuje. Obmejna zvezna država Chihuahua je imela lani zastrašujoč delež umorov - 74 na 100.000 prebivalcev. A deleži v nekaterih drugih državah, kot denimo Yucatan, Queretaro ali Baja California Sur, so bili 5 na 100.000 ali še manj, kar je za ameriške standarde malo.