Šrilanka. Foto: Arhiv Mojce Mavec Foto:
Šrilanka. Foto: Arhiv Mojce Mavec Foto:

"Skušam izbrati države, o katerih mediji poročajo zaradi političnih ali drugih večjih dogodkov, ter pokazati spregledano plat. Kako ljudje resnično živijo, kako je za kulisami velikih dogodkov?" pojasnjuje Mavčeva, ki Čez planke neprekinjeno ustvarja že 16. leto zapored.

"Tako je letos ob izboru za Pesem Evrovizije nastal tudi nenavaden portret švedske prestolnice. Zanimalo nas je predvsem, kako je majhnemu narodu na skrajnem koncu Evrope uspelo postati tretji največji izvoznik glasbe na svetu," pripoveduje.

Prva oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 1. avgusta ob 20.55, na 1. programu TV Slovenija.

"V posebnem spominu mi bo zagotovo ostala tudi Kitajska. Kršitve človekovih pravic, onesnaževanje okolja in korupcija so stvari, do katerih moramo biti kritični, a ta država je mnogo več. Kitajci so izjemni pri ohranjanju starih tradicij in spoštovanju starejših, dovolili pa so mi obiskati tudi kraje, o katerih le redkokdaj poročajo mediji," je svoje misli strnila Mojca Mavec ob poldrugem desetletju ustvarjanja edinstvenih avtorskih popotniških epizod.

Čez planke so namreč edina slovenska popotniška serija narejena za slovenskega gledalca. Oddaja ima na Televiziji Slovenija dolgo tradicijo, na sporedu je že vse od leta 2001. Nova sezona se začenja v 1. avgusta, nato pa ste vsak ponedeljek ob 20.55 še naprej vabljeni na pred male zaslone TV SLO 1.

Spored nove sezone oddaj:
SPODNJA SAŠKA: 1. 8.
CIPER: 8. 8.
ŠRILANKA: 15. 8.
KITAJSKA: 22. 8.
BELFAST: 29. 8.