Na enodnevne izlete v Zgornjo Vipavsko dolino prihajajo tudi turisti, ki so sicer nastanjeni v drugih krajih po Sloveniji. Vse več je kolesarjev. Foto: Uroš Švigelj
Na enodnevne izlete v Zgornjo Vipavsko dolino prihajajo tudi turisti, ki so sicer nastanjeni v drugih krajih po Sloveniji. Vse več je kolesarjev. Foto: Uroš Švigelj

Obiskovalci prihajajo iz vse Evrope, največ pa je Nemcev, Francozov, Italijanov, Belgijcev, Avstrijcev in Nizozemcev. V ajdovski občini so imeli v prvih šestih mesecih letošnjega leta kar 40 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Sonja Mužina s turističnoinformacijskega centra Ajdovščina: "V zadnjem času opažamo, da smo postali izhodiščna točka za izlete v Postojnsko jamo, Škocjanske jame, pa vse do Ljubljane. Imamo takšno lego, ki omogoča hiter dostop do Ljubljane in vse okrog."

Na enodnevne izlete v Zgornjo Vipavsko dolino prihajajo tudi turisti, ki so sicer nastanjeni v drugih krajih po Sloveniji. Goste najbolj zanimajo kolesarske in pohodniške poti ter obisk vinskih kleti, kjer lahko pokusijo vina. Predvsem povprašujejo po avtohtonih sortah. V vipavskem Zavodu za turizem TRG Vipava, kjer opažajo 30 odstotkov več obiskovalcev kot lani, so vse to združili in pripravili posebno turistično ponudbo, ki je postala med turisti prava poletna uspešnica. To je kolesarjenje od kleti do kleti. Direktorica zavoda Urška Grmek: "Z vinarji smo se dogovorili, da imajo prilagojen urnik in odprte kleti. Tako lahko goste napotimo naravnost v kleti brez vnaprejšnje najave. Gostom je všeč, da lahko od kleti do kleti kolesarijo. Po nakupih pa se odpravijo, ko odhajajo, takrat z avtomobilom spet obiščejo kleti."

Nastanitvene zmogljivosti so, kot pravita sogovornici, v tem času precej zasedene. V obeh občinah imajo sicer nekaj več kot 200 ležišč, nekaj manj pa je mest za kampiranje in počivališč za avtodome.