Debeli rtič želi privabiti še več mladih obiskovalcev. Foto: Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič
Debeli rtič želi privabiti še več mladih obiskovalcev. Foto: Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič
Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič
Debeli rtič leži na polovici poti med Koprom in Trstom. Foto: Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič

S podpisom pogodbe med Rdečim križem Slovenije in Popotniškim združenjem Slovenije je Debeli rtič v bližini Ankarana dobil enega največjih hostlov v Srednji Evropi, morda pa celo v Evropi na splošno.

Kot je za MMC dejala vodja namestitve Sani Stijelja, so že lani kot hostel ponudili dva svoja objekta, paviljon Veverička in hotel Bor. "Dobili smo zelo lep odziv mladih iz tujine, predvsem iz Nemčije, Avstrije in Srbije, zato smo se odločili, da bomo ponudbo še razširili. Zdaj tako ponujamo skupaj šest objektov." Povedano drugače, celoten kompleks objektov v sklopu Mladinskega letovišča in zdravilišča Debeli Rtič so vključili v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč.

Od dvoposteljnih do 15-posteljnih sob
Mladi in tudi starejši popotniki, ki jim tak način potovanja predstavlja del življenja, bodo lahko izbirali med različnimi namestitvenimi objekti. "Ponujamo vse od dvo-, tro- in štiriposteljnih sob pa vse do sob s 14 in 15 posteljami. Hotel Bor s tremi zvezdicami ponuja nadstandardno nastanitev za mladinska prenočišča, saj imajo vse sobe tudi svojo kopalnico," je dodala.

IYHF ima hostle v 39 evropskih državah
Kompleks s kar 669 posteljami predstavlja enega večjih, če ne celo največjega hostla po številu ležišč v Evropi. Z njegovo uvrstitvijo v mednarodno mrežo hostlov pa je ne le slovenska, ampak tudi evropska in svetovna mreža mladinskih hostlov bogatejša za vrhunski nastanitveni objekt z vrsto spremljevalnih dejavnosti, poudarjajo v Popotniškem združenju Sloveije, ki je sicer edini nacionalni zastopnik Slovenije v mednarodni federaciji International Youth Hostel Federation (IYHF). IYHF je največja mreža prenočišč na svetu, saj razpolaga s 4.500 nočitvenimi objekti v več kot 80 državah sveta oziroma v 39 evropskih državah. Letno število nočitev v verigi IYHF se giblje med 30 in 40 milijoni.

Kompleks na Debelem rtiču nudi še pokrit pololimpijski bazen z ogrevano morsko vodo in konferenčne dvorane ter infrastrukturo za vrsto spremljajočih dejavnosti v naravi, od steze za nordijsko hojo in trimsteze do zunanjega kopališča z zunanjim bazenom ter igrišči za nogomet, košarko in odbojko.

Julij skoraj povsem poln
Stijelja je še poudarila, da socialna in zdravstvena letovanja, kot so šole v naravi in kolonije, pa tudi prenočišča za različne študijske skupine in študente iz tujine ostajajo, le ponudbo so razširili še na mladinska prenočišča. Z julijsko zasedenostjo so zelo zadovoljni, saj je na voljo le še nekaj prostih sob, za naprej pa bodo še videli.

Na Debeli rtič lahko tako pride vsak, saj lahko postane član mreže IYHF v času bivanja.