Jakob Aljaž je dolgo gojil misel, da bi na vrhu Triglava postavil majhen stolp, ki bi služil kot planinsko zavetišče. Foto: BoBo
Jakob Aljaž je dolgo gojil misel, da bi na vrhu Triglava postavil majhen stolp, ki bi služil kot planinsko zavetišče. Foto: BoBo

Z dokumentarnim filmom o njem se drevi v Slovenskem planinskem muzeju začenjajo tradicionalni 24. Aljaževi dnevi, ki obujajo slovensko kulturno dediščino in ohranjajo spomin na Jakoba Aljaža, ki je bil poleg pomembnega člena v razvoju slovenskega planinstva tudi skladatelj.

V filmu Jakob Aljaž - Fragmenti, ki bo na ogled drevi ob 19.00, sodelujejo dolgoletni župnik na Dovjem France Urbanija, ki je znan kot Aljažev naslednik, ter pranečaka Ivanka Petrač in Vinko Božič, ki obujata spomine na Aljaža. Po današnjem filmskem večeru bo v petek zvečer v kulturnem domu na Dvojem potekalo uradno odprtje 24. Aljaževih dni z že razprodano gledališko predstavo Dom na Kredarici.

Glavnina dogajanja je osredotočena na soboto, ko bo zjutraj potekal tradicionalni, deseti Gustlnov pohod na Dovško babo, zvečer pa 1. Aljažev nočni tek na vrh smučišča v Mojstrani. Popoldne bodo gorski reševalci tam prikazali razlike med starim in sodobnim reševanjem, potekalo bo več animacij, za zabavo pa bosta skrbeli skupini Primož in utrujeni profesorji ter Victory.

V nedeljo se bo največ dogajalo v Slovenskem planinskem muzeju, kjer bodo koncert klasične glasbe za violončelo in klavir v izvedbi Sebastiana Bertonclja in Maje Klinar, igrano vodenje po stalni razstavi Aljaž skozi oči Požganca ter delavnica sajenja planik. V Vratih bosta medtem potekala koncert Vox Carniola in sveta maša z uradnim zaključkom 24. Aljaževih dni.