Od leta 2004 je prepovedano tudi kajenje na znameniti sydneyjski plaži Bondi Beach. Foto: EPA
Od leta 2004 je prepovedano tudi kajenje na znameniti sydneyjski plaži Bondi Beach. Foto: EPA
Sydney
Sydney je za številne sanjska popotniška destinacija. Foto: EPA

Svet mestne četrti Marrickville je pred dnevi prepovedal kajenje v lokalih, ki imajo mize postavljene na pločniku na zahodni strani živahne ulice King Street. Druga stran, ki spada pod "domeno" četrti City of Sydney, pa cigaretne užitke še vedno dovoljuje, piše britanski Telegraph.

Lastniki lokalov na "nepravi" strani ulice so seveda ogorčeni. "To je zares absurdno," je dejala Bessie Kounadis in dodala: "Seveda bom izgubila vse kadilce, ki si bodo kavo in cigareto raje privoščili na drugi strani. To res ni pravično, svoj lokal lahko kar zaprem."

Kadilska prestolnica Avstralije
V sosednji kavarni - še na isti strani ulice - je sedela domačinka Karen Godzic, sproščeno srkala svoj kapučino in vdihovala cigaretni dim, nevedoč, da je po novem mestnem odloku pravzaprav v prekršku. "To je pa res nenavadno, nisem bila obveščena o novem ukrepu. Nisem strastna kadilka, ko pa se odpravim na pijačo, si običajno zraven privoščim še cigareto. Če bi vedela, da je ulica zdaj razdeljena na kadilski in nekadilski del, bi se seveda usedla na drugo stran. Sydney je kadilska prestolnica Avstralije, v tem mestu vsi kadimo," je dejala.

Prepovedani logotipi
Država "tam spodaj" se je v zadnjem času odločila za sprejetje izredno ostrega protikadilskega zakona, enega najostrejših na svetu. Po mestih je mogoče videti grozljive fotografije bolnih otrok, raka na pljučih in čirov, da bi prebivalce prepričale vsaj posledice kajenja, če jih že ne visoke kazni. S prvim januarjem pa bodo na cigaretnih škatlicah prepovedani vsi logotipi in oznake tobačnih proizvajalcev, namesto tega bodo vsi ovitki olivno zelene barve, na njih pa bodo jasna zdravstvena opozorila.

Prav zato je tobačni velikan Phillip Morris prejšnji teden avstralski vladi zagrozil s tožbo, saj trdi, da predlagana zakonodaja krši vlagateljski sporazum med Avstralijo in Hongkongom, kjer ima največje tobačno podjetje na svetu svoj sedež.

Vsak se znajde po svoje
Večina mest v Avstraliji pa je že sprejela stroge omejitve kajenja. V največji zvezni državi Novi Južni Wales je 89 od 152 mestnih svetov prepovedalo kajenje v zunanjih prostorih, kot so športna in otroška igrišča. Vse zvezne države pa imajo v veljavi prepoved cigaretnega dima v zaprtih prostorih. Da bi se izognili prepovedi, so nekateri lokali kupili ali najeli odprte prostore.