Na napihljivi žogi, ki jo delijo policisti, so napisani nasveti, kako bolje zavarovati lastnino in sebe na plažah in v morju. Foto: MMC RTV SLO
Na napihljivi žogi, ki jo delijo policisti, so napisani nasveti, kako bolje zavarovati lastnino in sebe na plažah in v morju. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Ponekod na slovenskih plažah so ob ležalnikih nameščeni tudi sefi, da lahko vanje shranimo vredne stvari. Foto: MMC RTV SLO
Kopalci
Osvežitev v vodi je v vročih poletnih dneh več kot prijetna, ne smemo pa pozabiti na osnovne varnostne ukrepe, pravi policija. Foto: MMC RTV SLO
Preventivna akcija policistov na plaži

Koprski policisti so tako na slovenskih plažah tudi letos izpeljali akcijo Varno poletje. Pripravili so posebne napihljive žoge s preventivnimi vsebinami, ki jih bodo delili sprehajalcem in kopalcem, ter tudi na ta način poskušali povečati varnost na plažah. Akcija je bila lansko leto dobro sprejeta, saj se je število kaznivih dejanj, v katerih so bili oškodovani turisti, zmanjšalo za 15 odstotkov.

A med brezskrbnim uživanjem ob morju ali bazenu se ni treba varovati le pred tatovi, ki vsako leto na kopališčih izvedejo veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov, ampak policisti opozarjajo tudi na nevarnosti, ki pretijo kopalcem in potapljačem v vodi.

Nasveti policistov vsem kopalcem:
- Ne skačite v vodo, ko ste vroči in potni: telo se mora postopno privaditi na temperaturo vode.
- Ne puščajte otrok brez varstva pri obali ali bregovih jezer, rek, še manj v vodi: otroci ne poznajo nevarnosti. Starše in vzgojitelje opozarjamo, naj budno pazijo na otroke, ki se igrajo ob vodi, pa čeprav plitvi.
- Vodne blazine in drugi pripomočki za plavanje ne zagotavljajo popolne varnosti v globoki vodi, ker ne nudijo nobene varnosti.
- Nikoli ne plavajte s polnim, pa tudi ne s popolnoma praznim želodcem, po obilnem obroku počakajte najmanj dve uri, izogibajte se alkoholni pijači.
- Ne skačite v motno vodo, v plitvine ali na neznanih mestih: neznani položaji so nevarni.
- Upoštevajte vremenske razmere. Ne plavajte sami na daljših razdaljah: tudi dobro utrjeno in izurjeno telo lahko premaga trenutna slabost.
- Vzvalovljeno morje in morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale.
- Na kopališčih se ravnajte po določbah kopališkega reda in znakov, postavljenih na kopališču, ter po odredbah in navodilih reševalca iz vode in druge osebe, ki je zadolžena za vzdrževanje reda na kopališču.
- Uporabljajte kopališke naprave glede na svoje znanje plavanja brez nevarnosti za svoje zdravje in življenje.
- Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave. Pred spustom zberite čim več podatkov o reki in poskrbite za ustrezne ukrepe za varnost in reševanje.
- Na kopališčih storilci kaznivih dejanj ne počivajo. Previdnost pred priložnostnimi tatovi, spolnimi nasilneži in drugimi, ki se lahko pojavijo na kopališčih, zato ne bo odveč. Pazite na druge in njihovo premoženje. Če bomo vsi tako ravnali, bo zagotovljena večja varnost.
- Pred plavanjem ne popivajte in s prijatelji ne stavite, da ste sposobni na primer preplavati bližnjo gramoznico.
- Bodite previdni pri hoji ob vodi, še zlasti če hodite po strmih bregovih rek, kjer se zdrs lahko tragično konča. Starši še posebej pri tem pazite na svoje otroke.


Napovedali so, da bodo proti kopalcem, ki bodo s svojimi ravnanjem ogrožali sebe in druge kopalce, ukrepali. Vsako leto se namreč zaradi neprimernega ravnanja in obnašanja utopi 14 ljudi.

Preventivna akcija policistov na plaži