Dežela ledenikov in gejzirjev v zadnjih letih privablja vse več slovenskih turistov. Foto: Reuters
Dežela ledenikov in gejzirjev v zadnjih letih privablja vse več slovenskih turistov. Foto: Reuters
Tunizija
Nekoč med Slovenci zelo priljubljene sredozemske države, kot so Turčija, Egipt in Tunizija se še niso opomogle. Foto: Reuters
Bled
Največ Slovencev bo sicer tudi letos dopustovalo na Hrvaškem, razveseljivo pa je, da vedno raje odkrivamo tudi lepote lastne države. Foto: BoBo

Zmagovalca, izbirali so med 16 državami in kraji, so razglasili na osrednjem turističnem sejmu na naših tleh — Natour Alpe-Adria.

Dežela ledenikov in gejzirjev v zadnjih letih privablja vse več slovenskih turistov. "Samo naša agencija prepelje letno več kot 1000 Slovencev v Islandijo," je povedal Matevž Hrovat iz Kompasa.

Res pa je, da otoček na skrajnem severu Evrope ni poceni. "Običajno se cene samo letalskih vozovnic za Islandijo gibljejo med 600, 700 evrov," pojasni Hrovat.


Na sejmu Natour Alpe-Adria je mednarodno nagrado za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe Adria - jakoba 2017, prejel Geopark Karavanke, čezmejni projekt Slovenije in Avstrije. Več si lahko preberete tukaj.

Slabi časi za Turčijo, Egipt, Tunizijo
Medtem ko se Islandija vse bolj uveljavlja na turističnem zemljevidu, pa si nekoč med Slovenci zelo priljubljene sredozemske države, kot so Turčija, Egipt in Tunizija, še niso opomogle. Strah pred terorizmom je prevelik. A Tunizijci ostajajo optimisti. Pred revolucijo je njihovo državo letno obiskalo 7 milijonov in pol turistov. Do leta 2020 si jih želijo 9 milijonov.

"Na turističnih območjih je več kot tri tisoč policistov in varnostnikov. Veliko naredimo za varnost turistov v Tuniziji. Želimo si, da bi ljudje v Tuniziji preživeli prijetne počitnice. Turizem je naša najpomembnejša gospodarska panoga," je povedal Sofdžan Tadžeb s tunizijskega ministrstva za turizem.

Slovenci odkrivajo Slovenijo vse pogosteje
Največ Slovencev bo sicer tudi letos dopustovalo na Hrvaškem, razveseljivo pa je, da vedno raje odkrivamo tudi lepote lastne države.

"Statistike Svetovne turistične organizacije kažejo, da se je lani kar 25 odstotkov vseh turistov odločilo, da dopustujejo doma ali v neposredni bližini svojega doma. Še nadaljnjih 20 odstotkov pa, da ne bodo šli iz svoje države. In to se seveda pozna tudi v Sloveniji. Slovenci odkrivajo Ljubljano in pa regijo vedno pogosteje," pravi Petra Stušek iz Zavoda za turizem Ljubljana.

Najbolj zaželena destinacija je Islandija
Najbolj zaželena destinacija je Islandija