Rajski Puket je leto 2012 končal na 15. mestu 100 najbolj obiskanih mest, a je pričakovati, da se bo kmalu povzpel še višje. Foto: EPA
Rajski Puket je leto 2012 končal na 15. mestu 100 najbolj obiskanih mest, a je pričakovati, da se bo kmalu povzpel še višje. Foto: EPA
Hongkong
Težko je verjeti, da si turisti želijo videti tole smoga polno hongkongško "pokrajino". Foto: EPA
Westminstrska palača
Bangkok je sicer izrinil LOndon s tretjega mesta najbolj obiskanih mest, a se mu za turistično prihodnost vseeno ni bati. Foto: EPA

Na lestvici 100 najbolj obiskanih mest sveta v letu, ki jo je objavil Euromonitor, tako prevladujejo azijska mesta, ki so največja tako po številu potnikov, ki potujejo prek njihovih letališč ali nanje, kot tudi po številu turističnih prenočitev. Med 100 najbolj obiskanimi mesti je kar 32 azijskih, na drugem mestu po številu najbolj obiskanih mest pa je Evropa - evropskih mest je namreč na lestvici 20.

Kitajci množično na Tajsko
Na vrhu sta tudi v letu 2012 ostala Singapur in Hongkong, pri čemer se je močno povečalo število domačih kitajskih turistov tako v Hongkongu (za 11 odstotkov) kot v Singapurju. Kitajski turisti so veliko prispevali tudi k skokoviti rasti tajskega turizma - leta 2012 se je tako število kitajskih turistov na Tajskem povečalo za kar 62 odstotkov, s čimer je Kitajska tudi uradno postala država, od koder prihaja največ turistov. Kitajce na Tajskem najbolj navdušujejo budistični templji, pa tudi prostrane plaže in poceni nakupovanje.

Pri Euromonitorju ob tem ugotavljajo, da se je azijski turizem povečal tudi zaradi splošne azijske gospodarske rasti, ki je bila leta 2012, ko je bila Evropa še globoko v recesiji, 6,6-odstotna.

Zaradi navala kitajskih turistov je tajska prestolnica Bangkok s tretjega mesta najbolj obiskanih mest izrinila najvišje uvrščeno evropsko mesto London, ki pa z rezultatom ne more biti zadovoljen, saj so tam leta 2012 potekale poletne olimpijske igre, število turistov pa se je julija 2012 glede na isti mesec leto prej celo zmanjšalo za pet odstotkov. Slabše gre tudi kitajskim mestom, še ugotavlja EU Observer - Šanghaj, Peking in Džuhaj so se tako znašli na repu lestvice, saj vedno več Kitajcev odhaja v tujino in ne potujejo več po domačih mestih.

Bolje gre tudi Bližnjemu vzhodu
Turistični obisk je vse boljši tudi na Bližnjem vzhodu, kjer so se politične razmere po arabski pomladi do leta 2012 umirile, tako da se je lahko Kairo pohvalil s skoraj osemodstotno rastjo turističnega obiska (leto prej je doživel globok, skoraj 35-odstotni padec), še bolje pa je leta 2012 šlo egiptovskim in tunizijskim turističnim središčem - Šarm el Šejk, Džerba in Sousa so imeli od 25 do 27 odstotkov turistov več kot leto prej. Dobro kaže tudi Turčiji oz. mestu Antalyi (ki ga obožujejo predvsem ruski turisti), saj je pristalo med prvo deseterico in celo prehitelo Pariz.

Kitajska bo kmalu prevzela prvo mesto
Na splošno največ turistov prihaja iz Nemčije, ZDA, Združenega kraljestva, Kitajske in Rusije, kažejo podatki Euromonitorja, a že leta 2017 bo Kitajska prevzela prvo mesto, vedno več pa bo tudi ruskih turistov. Tudi zato Euromonitor napoveduje, da bo Tajska (kot omenjeno, že leta 2012 osrednja turistična destinacija Kitajcev) le še utrdila svoj položaj, Bangkoku pa se bodo v zgornjem delu lestvice zagotovo pridružili še Puket, Pataja in Čang Mai.

Najbolj turistično obleganima evropskima mestoma, Londonu in Parizu, se tudi naprej ni bati za prihodnost, še pravi Euromonitor, saj se število kitajskih in ruskih turistov povečuje tudi v teh dveh mestih.

Seznam 100 najbolj obiskanih mest si lahko pogledate tukaj, prvih 15 pa sledi spodaj:

1. Hongkong
2. Singapur
3. Bangkok
4. London
5. Macao
6. Kuala Lumpur
7. Šendžen
8. New York City
9. Antalya
10. Pariz
11. Carigrad
12. Rim
13. Dubaj
14. Gvangdžov
15. Puket