Utrip na ulicah, trgi, kulinarika - to so glavni čari hrvaške prestolnice. Foto: BoBo
Utrip na ulicah, trgi, kulinarika - to so glavni čari hrvaške prestolnice. Foto: BoBo

Pri Lonely Planetu so Zagreb, ki ga obišče tudi veliko Slovencev, opisali kot "svetovljansko in hkrati trendovsko mesto". "Na jadranski obali je veliko slikovitih mest, a Zagreb je nedvomno metropola, ki jo morate obiskati. Zagreb vas bo navdušil z živopisnimi trgi iz avstro-ogrskega obdobja, mnogimi kavarnami in neverjetno kulinarično ponudbo," so mu polaskali. Dodali so, da je z odprtjem novega letališkega terminala v to mesto mogoče priti "lažje in hitreje kot kadar koli".

Na drugo mesto se je uvrstil švedski otok v Baltiškem morju Gotland, ki navdušuje s slikovito naravo, peščenimi plažami in zgodovinskimi najdišči, na tretje mesto pa so uvrstili špansko pokrajino Galicijo, ki je "kraj dobre kulinarike in nedotaknjenih plaž".

Do desetega mesta sledijo še severni del Črne gore, Leeds v Veliki Britaniji, Alentejo na Portugalskem, severni del Nemčije, Moldavija, Pafos na Cipru in Le Havre v Franciji.

Pri uredništvu so želeli sestaviti seznam poletnih priporočil, ki sega dlje od tipičnih in že mnogokrat opisanih evropskih mest, kot so Pariz, Benetke ali Praga. "Našli smo destinacije, ki ponujajo nekaj novega, razburljivega in še neodkritega," je dejal urednik izdaje Tom Smart in dodal: "Zagreb najbolj ustreza tem merilom. Vsa Hrvaška je sicer trenutno ena najbolj vročih turističnih ciljev ta hip, a škoda je, ker mnogi tujci odhitijo neposredno na plažo in zamudijo mesta v notranjosti države."