Irak počasi okreva po dolgoletni vojni. Foto: EPA
Irak počasi okreva po dolgoletni vojni. Foto: EPA
Iraško mesto Erbil, v katerem načrtujejo gradnjo vrsto hotelov, je najstarejše stalno naseljeno mesto v državi. Foto: EPA

Poročilo, sestavljeno v sodelovanju z mednarodnim Euromonitorjem, kaže, da se iraški turizem naglo vzpenja, po zaslugi vse več letalskih povezav in hotelskih zmogljivosti po uspešni udeležbi države na Svetovnem trgu potovanj 2009. To je bilo prvič, da se je Irak udeležil tega dogodka, namenjenega potovanjem in turizmu.
Po koncu vojne, ki se je začela z ameriškim napadom leta 2003, naj bi država zdaj končno začela vlagati v svojo turistično infrastrukturo in je lani že začela obnovljati turizem, s čimer je postavila Irak spet na zemljevid svetovnega turizma.
Več kot tretjina načrtovanih projektov se že izvaja, vključno z vrsto novih hotelov za poslovni in počitniški turizem. Večje mednarodne letalske družbe, med njimi tudi Lufthansa in Austrian Airlines, pa so se odločile, da ponovno začenjajo leteti v Bagdad.

Prevladujejo verski in poslovni turisti
Lani je Irak obiskalo 1,3 milijona ljudi, pri čemer so največji delež predstavljali verski turisti, večinoma iz Irana. S ponovnim zanimanjem vlagateljev iz Zaliva raste tudi število poslovnih obiskovalcev in poslovni turizem je lani narasel za 58 odstotkov. Mednarodne turistične agencije, med njimi Sharaf Travel (Združeni arabski emirati) in Terre Entière (Francija), so v Iraku letos postavile svoje poslovalnice, medtem ko je hotelska veriga Safir v Karbali odprla hotel s 340 sobami.
Do leta 2014 naj bi se odprlo kar 700 hotelov. Med njimi Rotana, ki naj bi svoj prvi hotel v Erbilu odprla še letos, načrtuje pa še dodatno širitev s svojimi znamkami Arjaan in Centro. V Bagdadu naj bi Rotana zrasla leta 2012. Poleg tega pa naj bi se v Erbilu prihodnje leto odprla še Divan Erbil Park Hotel s petimi zvezdicami in Le Royal Park Hotel.
Caroline Bremner, vodja raziskav svetovnega turizma in potovanj pri Euromonitorju, je izjavila: "Prihodnost iraškega turizma, ki ga poganja povpraševanje po poslovnih potovanjih, se zdi svetla. V naslednjih štirih letih pričakujemo odprtje okoli 700 enot turističnih nastanitev, vključno z velikimi imeni, kot so Rotana, Millennium in Copthorne."