Piran bo zastopal Slovenijo na prihajajočih Jadranskih igrah. Foto: BoBo
Piran bo zastopal Slovenijo na prihajajočih Jadranskih igrah. Foto: BoBo
plavanje
Jadranske igre so zabavno-glasbena prireditev, na kateri se ekipe, ki zastopajo posamezne kraje ob Jadranu, pomerijo v "tradicionalnih jadranskih disciplinah", kot so leteči vaterpolo, reševanje turistke in jadranska kuhinja. Foto: EPA

K letošnjemu finalu Jadranskih iger, s katerimi negujejo tradicije Jadrana in skrbijo za turistično promocijo krajev, so hrvaški organizatorji privabili tudi Slovenijo, Italijo in Črno goro. Slovenske barve bo tako zastopal Piran, njegove barve pa bo branila mešana ekipa, ki jo bodo sestavljali tamkajšnji prostovoljni gasilci in "kontinentalci".

Zabavno tekmovanje je atraktivno tako za gledalce v živo kot za tiste pred televizijskimi zasloni. Na Hrvaškem so igre izjemno popularne, saj se jih je letos udeležilo skupaj 300 ekip, ogledalo si jih je 60.000 obiskovalcev in več kot dva milijona televizijskih gledalcev, je na novinarski konferenci v Piranu pojasnil predstavnik za stike z javnostmi Jadranskih iger Bruno Blumenschein.

Igre imajo tudi humanitarno noto, saj kraj, od koder prihaja zmagovalna ekipa, prejme tudi nadvse uporabno nagrado. Lani je bilo to gasilsko vozilo, letos pa bo to medicinsko vozilo. Z igrami poleg tega po besedah Blumenscheina širijo prijateljstvo in pozitivno energijo.

Bossman je ZA igre
Piranski župan Peter Bossman je na tiskovni konferenci poudaril, da so pri teh igrah bolj kot tekmovalnost v ospredju pozitivna energija, druženje in spoznavanje ljudi. "Ko so organizatorji prišli k meni z idejo, da bi Piran sodeloval, sem takoj rekel, da sem za." Zaradi njihove homogenosti so se odločili, da bodo občino zastopali prostovoljni gasilci, v Piranu pa upajo, da bodo prihodnje leto gostili tudi eno izmed predtekmovanj, je dodal Bossman.

Polovico ekipe bodo sestavljali Pirančani, polovica ekipe pa bo s celine. Desetčlansko ekipo bo sicer sestavljalo sedem fantov in tri dekleta, je pojasnil vodja organizacijskega odbora za nastop Slovenije na Jadranskih igrah Tadej Slapnik. Z mešano sestavo ekipe, katere člani prihajajo vse od Hodoša pa do Pirana, so želeli doseči, da bi celotna Slovenija začutila, da sodeluje na Jadranskih igrah, je povedal selektor slovenske ekipe Franci Kek.