Anuška Cerovšek Beltram in Blaž Jemc sta ustanoviteljski dvojec TravelStarterja. Foto: TravelStarter
Anuška Cerovšek Beltram in Blaž Jemc sta ustanoviteljski dvojec TravelStarterja. Foto: TravelStarter

Kako deluje? Uporabnik si najprej izbere svoj turistični cilj, nato pa dobi vpogled v večinoma družinske turistične zgodbe, ki imajo velik potencial, a jim primanjkuje sredstev za financiranje idej. Zdaj lahko za podporo zaprosijo uporabnike na spletu, ti pa v zameno za donacijo prejmejo privlačne nagrade: na primer prenočitev v hostlu, ki so ga pomagali odpreti, gurmansko kosilo v restavraciji, ki so jo pomagali obnoviti, organizirano doživetje v naravi ali edinstven zeliščni čaj. Tako se zvesti ali potencialni gostje še tesneje povežejo z domačimi ponudniki.

TravelStarter spodbuja razvoj lokalnih skupnosti in mikro- ter malih podjetij. Lokalnim turističnim ponudnikom pomaga uresničiti sanje, saj lahko na spletni platformi objavijo projekte, ki jih razvijajo, njihovi obiskovalci pa jih lahko finančno podprejo in v zameno za to prejmejo vloženemu znesku primerne nagrade. Donacije in s tem tudi nagrade se v povprečju gibljejo od vrednosti pet do 200 evrov. Ker se majhni turistični ponudniki srečujejo z izzivi razvoja in naložb zaradi pomanjkanja virov, jim TravelStarter omogoča, da svojo zgodbo delijo z domačo in svetovno množico ter na alternativen način zberejo sredstva za izpolnitev načrtov.

V TravelStarter je bilo vključenih osem pilotnih lokalnih turističnih projektov iz Slovenije, Velike Britanije, Francije in Hrvaške.

TravelStarter je plod slovenske ustvarjalnosti, znanja in tehnologije, bil je že med predstavljenimi inovacijami na nedavnem Forumu inovacij v Cankarjevem domu. Njegova ustanovitelja sta Anuška Cerovšek Beltram in Blaž Jemc, oba izhajata iz turistične industrije.