Pohoda se je udeležilo 3.000 pohodnikov. (Fotografija je z lanskega pohoda.) Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
Pohoda se je udeležilo 3.000 pohodnikov. (Fotografija je z lanskega pohoda.) Foto: Jože Žura, Radio Slovenija

Tradicionalna 23. pohodniška prireditev po razgibani pokrajini literarnih junakov našega prvega romanopisca Josipa Jurčiča je vnovič pritegnila številne obiskovalce iz vse Slovenije. Pohodnikov je bilo zaradi slabe vremenske napovedi sicer manj, vendar pa so bili nagrajeni z lepim sončnim vremenom.

"Prihajamo kar pogosto, letos je bilo solidno, ni bilo preveč blata, toplo, prijetno," je dejal eden izmed udeležencev. Motivi pohodnikov so podobni, največ prihajajo zaradi druženja in rekreacije.

Med pohodniki je bil četrtič predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja. "Srečaš tudi turistične delavce, ki so pomembni za turizem," je dejal.

Pohodnikom se je letos pridružil tudi olimpionik Primož Kozmus, ki je kot osrednji govornik na koncu prireditve poudaril pomen gibanja na prostem. "Mislim, da je to lep dan, da se izkoristi za kaj takega. Mislim, da so danes vsi uživali in nekaj naredili za telo in dušo."

Jurčičev pohod je največja turistična prireditev v občini Ivančna Gorica. "Mi se trudimo, da bi vsi, ki k nam prihajajo, doživeli čim bolj prijazen sprejem. Po zaslugi številnih društev nam je to danes tudi uspelo," je povedal ivanški župan Dušan Strnad. Dobro se je prijela tudi letošnja novost, občina je namreč za pohodnike zagotovila brezplačen prevoz z vlakom iz Novega mesta in Ljubljane.

Jože Žura, Radio Slovenija